DISTRIBUIȚI
FILE - In this June 22, 2016, file photo, Border Patrol agent Eduardo Olmos walks near the secondary fence separating Tijuana, Mexico, background, and San Diego in San Diego. The number of immigrants in the U.S. illegally has changed little since the Great Recession began, dropping to 11.1 million in 2014 from 11.2 million in 2012 and 11.3 million in 2009, according to a study released Tuesday, Sept. 20, 2016, by the Pew Research Center. (AP Photo/Gregory Bull, File)

Liderii republicani şi democraţi din Congresul Statelor Unite au anunţat miercuri un acord privind finanţarea cheltuielilor federale pe anul fiscal 2018, evitând astfel un nou blocaj al administraţiei, care urma să se producă vineri, informează AFP şi Reuters. Mai întâi Camera Reprezentanţilor, apoi Senatul trebuie să voteze până vineri la orele 24 legea negociată timp de câteva săptămâni.

Cheltuielile prevăzute sunt de aproape 1300 de miliarde de dolari, din care 700 de miliarde în domeniul militar, iar 591 de miliarde pentru restul guvernului. Anul fiscal se încheie în 30 septembrie.


Ambele partide politice au făcut concesii majore. Republicanii sunt mulţumiţi că au reuşit să asigure cea mai mare creştere bugetară din ultimii 15 ani pentru apărare, de circa 80 de miliarde de dolari. În schimb, au fost nevoiţi să renunţe la cea mai mare parte din proiectul preşedintelui Donald Trump de a ridica un zid la frontiera cu Mexicul: din cele 25 de miliarde de dolari cerute la un moment dat de Casa Albă, s-au alocat doar 641 de milioane de dolari, pentru câteva zeci de kilometri de bariere, de tipul deja existent, care este singurul admis conform proiectului de lege.

Textul convenit prevede un surplus de 307 milioane de dolari peste bugetul solicitat de administraţie pentru serviciile de informaţii, în vederea contracarării atacurilor cibernetice din partea Rusiei, la alegerile parţiale pentru Congres din noiembrie.

De la începutul lui 2017, controversele asupra bugetului au fost rezolvate doar prin măsuri temporare, iar de două ori administraţia a fost blocată pentru scurt timp din cauza lipsei de finanţare.