DISTRIBUIȚI
www.islamtimes.org

Comandamentul comun de operaţiuni (JOC) în Irak a anunţat vineri că armata irakiană şi americană au căzut de acord să reducă unităţile de luptă americane din două baze militare în Irak până la sfârşitul lunii septembrie, informează agenţia Xinhua, potrivit agerpres.  

Acordul a fost încheiat în cadrul unei întâlniri ce a avut loc joi la Bagdad între un comitet irakian condus de comandantul adjunct al JOC, generalul Abdul Amir al-Shammari, şi o comisie americană condusă de generalul John Brennan, comandantul forţelor de coaliţie conduse de SUA în Irak, se arată într-un comunicat al JOC.


Citește și : Narendra Modi împlineşte 71 de ani, iar autorităţile vor să vaccineze zeci de milioane de indieni de ziua lui

Cele două părţi au convenit să reducă unităţile de luptă de la bazele militare din Ayn al-Asad, în provincia Anbar din vestul Irakului, şi Erbil, în regiunea semiautonomă Kurdistan din nordul ţării. Reducerea unităţilor americane va fi finalizată până la sfârşitul acestei luni, iar unităţile rămase vor fi în scopuri de asistenţă, echipamente şi schimb de informaţii, se adaugă în comunicat.

Reuniunea a făcut parte din ceea ce a fost convenit în cadrul Dialogului Strategic SUA-Irak din iulie, când cele două părţi au convenit asupra retragerii tuturor trupele combatante americane din Irak până la 31 decembrie 2021.

Cele două părţi au convenit de asemenea să ţină sesiuni periodice pentru a finaliza discuţia cu privire la paşii rămaşi pentru a asigura tranziţia către un rol non-combatant pentru forţele coaliţiei conduse de SUA.

Sesiunile de Dialog Strategic dintre Irak şi Statele Unite au fost iniţiate la 11 iunie 2020, în conformitate cu Acordul Cadru Strategic semnat în 2008 între Bagdad şi Washington.

Relaţia dintre cele două ţări s-a tensionat după 3 ianuarie 2020, când o dronă americană a lovit un convoi pe aeroportul din Bagdad, care l-a ucis pe Qassem Soleimani, fost comandant al Forţei Quds din Corpul Gardienilor Revoluţiei Islamice din Iran, şi pe Abu Mahdi al-Muhandis, şef adjunct al forţelor paramilitare irakiene Hashd Shaabi.

Citește și : Italienii sunt de acord cu certificatul sanitar obligatoriu

Parlamentul irakian a adoptat o rezoluţie pe 5 ianuarie 2020, cerând guvernului să pună capăt prezenţei forţelor străine în Irak.

Lovitura aeriană a Statelor Unite a împins de asemenea miliţii neidentificate să lanseze o serie de atacuri cu rachete şi mortiere asupra bazelor militare irakiene care găzduiesc trupele americane, precum şi asupra ambasadei SUA din Zona Verde din centrul Bagdadului.

Aceste tensiuni au determinat cele două părţi să lanseze sesiuni de dialog strategic în timpul căruia Statele Unite s-au angajat să-şi reducă trupele din ţară.