DISTRIBUIȚI

Academia suedeză, organismul care desemnează laureatul premiului Nobel pentru literatură, a anunţat joi că a angajat mai mulţi experţi externi în cadrul eforturilor sale de a strânge rândurile şi de a restabili încrederea, relatează DPA, potrivit agerpres.

Academia a anunţat pe 4 mai că nu va acorda în acest an premiul Nobel pentru literatură, în contextul diviziunii profunde dintre membrii săi privind modul în care să gestioneze un scandal sexual şi o presupusă încălcare a regulilor referitoare la conflictele de interese care au afectat imaginea academiei.


Citește și : PE anunţă data când îl va audia pe Mark Zuckerberg. Întâlnirea va avea loc cu uşile închise

Şase până la opt experţi, inclusiv experţi în legislaţie şi în soluţionarea conflictelor, au oferit din aprilie asistenţă membrilor şi personalului Academiei, a anunţat secretarul permanent interimar Anders Olsson într-un comunicat.

Schimbări recente la statutele care datează din 1786 le permit acum membrilor – care sunt numiţi pe viaţă – să demisioneze. Patru dintre cei 18 membri au făcut acest lucru, în timp ce alţi patru care s-au retras din aprilie nu au precizat dacă îşi vor prezenta sau nu demisia.

Olsson a spus însă că speră că ei se vor întoarce la Academie.

Premiul pentru literatură este unul dintre cele finanţate de industriaşul suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei.

Fundaţia Nobel care gestionează bunurile finanţate de industriaş şi care are sarcina de a proteja „reputaţia” premiilor Nobel a anunţat că monitorizează eforturile academiei.

Citește și : Ucraina: Doi soldaţi au fost ucişi după ce o şcoală a fost lovită de un obuz în estul țării

Lars Heikensten, şeful fundaţiei, a declarat că Academia trebuie „să reevalueze respectarea regulilor sale privind confidenţialitatea şi conflictul de interese”.

Academia ar avea de câştigat dacă ar dovadă de „o mai mare deschidere”, a adăugat el pe site-ul oficial al premiului Nobel.