DISTRIBUIȚI
Digi24

Absenţa unui embargo asupra petrolului rusesc în viitorul pachet de sancţiuni al UE împotriva Moscovei ar constitui o ruptură a unităţii europene în susţinerea faţă de Kiev, a declarat vineri şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, relatează AFP, potrivit agerpres.  

„Dacă acest pachet este adoptat fără un embargo asupra petrolului, cred că preşedintele Putin va putea sărbători, pentru că va fi prima dată când unitatea Uniunii Europene va fi ruptă din cauza poziţiei unei singure ţări, Ungaria”, a spus Kuleba, invitat la o reuniune a şefilor diplomaţiilor din G7 de la Wangels, în nordul Germaniei.


Citește și : Noul comandant al forţelor americane din Orientul Mijlociu primeşte semnale de îngrijorare privind angajamentul SUA

Propunerea înaintată miercurea trecută de Bruxelles Celor 27 prevede o încetare a importurilor de ţiţei rusesc în termen de şase luni şi de produse rafinate, în special motorină, până la sfârşitul lui 2022.

Ţară dependentă de achiziţiile de hidrocarburi din Rusia, Ungariei i s-a propus o derogare, dar a considerat-o insuficientă.

Spunând că Bruxellesul a depăşit o „linie roşie”, premierul naţionalist Viktor Orban respinge astfel actuala variantă a sancţiunilor, care necesită unanimitatea celor 27 state din UE.

Kuleba a considerat argumentele economice invocate de Budapesta puţin convingătoare. „Vedem că există mai multe argumente politice decât economice în poziţia Ungariei”, a afirmat el.

Citește și : Aderarea Suediei la NATO va avea un efect stabilizator

Un veto al Ungariei care să împiedice instituirea embargoului „ar provoca multe pagube Uniunii Europene” şi ţările sale membre „trebuie să facă totul pentru a-l evita”, a mai spus el.