DISTRIBUIȚI
dpa

Liderul grupului europarlamentar al Partidului Popular European (PPE), Manfred Weber, este absent din viaţa publică de peste şase săptămâni din motive de sănătate, conform unor reprezentanţi ai PPE, relatează marţi politico.eu., potrivit agerpres.

Grupul PPE nu a făcut niciun anunţ legat de absenţa prelungită a lui Weber în cea mai acută criză cu care Europa s-a confruntat în ultimele decenii.


Citește și: Mareşalul Khalifa Haftar respinge acordul mediat de ONU: ‘Am mandatul poporului libian!’

Totuşi, un purtător de cuvânt al PPE a spus luni seară că Manfred Weber va reveni la ‘începutul lui mai”. Întrebat despre absenţa politicianului bavarez, Esteban González Pons, vicepreşedinte al grupului PPE, a declarat: ‘Weber a avut o problemă de sănătate şi vă pot spune că nu este vorba de coronavirus. El nu vrea să discute despre asta. Dar recuperarea decurge foarte bine şi în curând el se va întoarce în Parlament”.

Manfred Weber a fost văzut în public pe 10 martie în sala de plen a Parlamentului European de la Bruxelles, în primele zile ale crizei coronavirusului. De atunci, el nu a luat parte la nicio sesiune europarlamentară desfăşurată în sistem de videoconferinţă sau la reuniunile cu liderii celorlalte grupuri europarlamentare.

Mai mulţi reprezentanţi ai PPE au spus că Manfred Weber a revenit în regiunea sa pentru a se supune unei intervenţii chirurgicale şi a lăsat conducerea grupului PPE în mâinile lui González Pons, dar grupul nu a confirmat public această informaţie.

Absenţa lui Weber a atras, totuşi, mai puţină atenţie decât în condiţii normale, întrucât activitatea Parlamentului European a fost restrânsă din cauza epidemiei de COVID-19. Legislativul european nu şi-a desfăşurat la Strasbourg sesiunile plenare în martie şi aprilie, iar o mare parte a activităţii europarlamentare se efectuează prin videoconferinţă.

Un membru al grupului PPE i-a întrebat pe unii colegi „Ce face Manfred?”. Eurodeputatul respectiv a spus că ”oricui i se poate întâmpla” să aibă o problemă de sănătate, dar a precizat că lipsa de informaţii este ”într-adevăr foarte ciudată”.

Citește și: Curtea Supremă a Braziliei dă undă verde pentru anchetarea lui Jair Bolsonaro

Într-un e-mail trimis pe 24 martie, Manfred Weber şi-a sfătuit colegii să nu meargă la Bruxelles „date fiind măsurile de izolare aflate în vigoare” şi de a ”minimiza riscul de răspândire a virusului”. La finalul mesajului, el a prezentat scuze pentru că nu a putut participa la reuniunea grupului prin videoconferinţă din cauza unor „motive private reale şi serioase”.

Totuşi, în această perioadă contul de Twitter al lui Manfred Weber a avut o activitate intermitentă, pe subiecte mergând de la Sărbătoarea Paştelui la marcarea a 75 de ani de la crearea Partidului Popular Austriac şi ziarul francez L’Opinion a publicat două editoriale de-ale sale.

De asemenea, Manfred Weber a votat în ultima sesiune plenară de la distanţă a Parlamentului European, pe 16 şi 17 aprilie, indică site-ul PE, dar nu a votat la sesiunea plenară din 26 martie.