DISTRIBUIȚI
El Comercio

Liderul istoric al gherilei maoiste peruviene Calea Luminoasă, Abimael Guzman, supranumit „Pol Pot al Anzilor”, a murit sâmbătă la vârsta de 86 de ani, în închisoarea unde îşi ispăşea condamnarea pe viaţă, informează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

„Doctorul Abimael Guzman a murit. Soţia sa a fost informată şi a cerut autorităţilor trupul său”, a declarat avocatul lui Guzman, Alfredo Crespo.


Citește și : Acţiune în justiţie la Tribunalul UE împotriva certificatului sanitar european

Fostul lider maoist, încarcerat din 1992, ispăşea o pedeapsă cu închisoare pe viaţă în urma a două condamnări, în 2006 şi 2018. El a fost spitalizat în iulie.

Într-un comunicat, autorităţile penitenciare peruviene au precizat că decesul lui, legat de „o agravare a stării sale de sănătate”, a survenit la orele locale 06:40 (11:40 GMT), la penitenciarul de înaltă securitate de la baza navală din Callao, lângă Lima.

Abimael Guzman şi locotenenţii săi au fost arestaţi la Lima în 1992 în timpul preşedinţiei lui Alberto Fujimori (1990-2000), care a lansat o represiune feroce împotriva mişcării.

Citește și : Doi jurnalişti afgani, bătuţi de talibani până când nu au mai putut să se ridice în picioare

Fost profesor de filosofie, Abimael Guzman purta răspunderea pentru unul dintre cele mai sângeroase conflicte din America Latină, conflict care a zguduit Peru între 1980 şi 2000 şi a făcut peste 70.000 de morţi şi dispăruţi, potrivit Comisiei pentru Adevăr şi Reconciliere.

Cruzimea mişcării sale i-a adus supranumele de „Pol Pot al Anzilor”. Pol Pot, născut Saloth Sar, a fost un om politic cambodgian, considerat principalul responsabil pentru uciderea de către khmerii roşii a circa două milioane de cambodgieni.