DISTRIBUIȚI
afp

Principalul concurent al actualului preşedinte afgan Ashraf Ghani în alegerile prezidenţiale care au avut loc sâmbătă în Afganistan, şeful executivului Abdullah Abdullah, şi-a revendicat victoria luni, în cadrul unei conferinţe de presă, informează AFP, potrivit agerpres.

„Avem cel mai mare număr de voturi în aceste alegeri”, a declarat Abdullah, susţinând că „nu va exista un al doilea tur”.


Citește și: O mașină cu numere de Belgia a fost folosită într-un atac armat din Rotterdam

Comisia Electorală Independentă (IEC) nu a anunţat încă cifrele de participare la scrutin, ale cărui rezultate preliminare ar urma să fie date publicităţii la 19 octombrie.

Unul dintre responsabilii IEC, Habib Rahman Nang, a reacţionat imediat, la televiziune, la declaraţiile lui Abdullah, amintind că „niciun candidat nu are dreptul de a se proclama învingător”. „Potrivit legii, Comisia Electorală Independentă este cea care decide cine este învingătorul”, a subliniat el.

Abdullah Abdullah, care a participat pentru a treia oară la alegeri prezidenţiale în Afganistan, a contestat rezultatele alegerilor din 2014, care au fost marcate de grave nereguli şi au dus la o criză constituţională. În urma unei intervenţii a Washingtonului, în final el a acceptat postul de şef al executivului, sub autoritatea lui Ghani.

Citește și: Incendiu puternic la o fabrică din China. 19 oameni au murit!

Primul tur al alegerilor de sâmbătă s-a derulat fără incidente, însă cu o participare redusă, sub 30% potrivit estimărilor. Observatori independenţi au subliniat în schimb că acest tur s-a desfăşurat în condiţii mai bune privind transparenţa şi eficacitatea decât cele precedente.

Abdullah Abdullah a mai declarat că „rezultatele vor fi anunţate de IEC, însă noi am obţinut cel mai mare număr de voturi”.

La rândul său, responsabilul IEC a amintit că aceasta „va anunţa întâi rezultatele preliminare (la 19 octombrie), apoi comisia pentru plângeri va examina plângerile depuse, iar rezultatele finale vor fi anunţate (la 7 noiembrie) de IEC după analizarea acestor plângeri”.