DISTRIBUIȚI
afp

Fostul premier algerian Abdelmadjid Tebboune a fost ales preşedinte al ţării, cu 58,15% din voturi câştigate la alegerile desfăşurate joi şi boicotate de opoziţie, care a denunţat o „farsă”, informează AFP şi dpa, potrivit agerpres.

Tebboune (74 de ani) a obţinut 4,9 milioane de voturi, a precizat vineri la prânz şeful Autorităţii naţionale pentru alegeri, Mohammed Sharafi.


Citește și: UE prelungește sancțiunile împotriva Rusiei

La mare distanţă, cu 17,38% din voturi, s-a clasat liderul partidului islamist Elbinaa, Abdelkader Bengrina.

S-au prezentat la urne 39,83% dintre cei circa 24 de milioane de alegători, a mai menţionat autoritatea electorală.

Este vorba de un absenteism record în istoria alegerilor prezidenţiale pluraliste din Algeria, într-un context de contestare masivă a regimului aflat la putere de la independenţă, în 1962.

Citește și: Boris Johnson obţine o majoritate absolută în alegerile anticipate

Consiliul constituţional urmează să anunţe rezultatele definitive între 16 şi 25 decembrie, după examinarea eventualelor plângeri.

Din februarie, Algeria este scena mişcării „Hirak” de contestare a regimului, declanşată de intenţia afişată de fostul preşedinte Abdelaziz Bouteflika de a candida pentru un al cincilea mandat, la scrutinul prevăzut iniţial pentru luna aprilie. După ce a obţinut demisia lui Bouteflika, în aprilie, „Hirak” a cerut insistent desfiinţarea „sistemului” care conduce ţara din 1962 şi a respins scrutinul de joi ca fiind un mod de a asigura supravieţuirea regimului, acuzându-i pe cei cinci candidaţi la preşedinţie că sunt un produs al acestuia.