DISTRIBUIȚI
RFI

Preşedintele Consiliului Naţiunii (camera legislativă superioară), Abdelkader Bensalah, a fost desemnat marţi preşedinte interimar al Algeriei pentru o perioadă de 90 de zile de legislativul de la Alger, reunit la o săptămână după demisia lui Abdelaziz Bouteflika, a transmis televiziunea naţională, potrivit AFP, transmite și agerpres.

Parlamentarii Adunării Populare Naţionale (camera inferioară) şi cei ai Consiliului Naţiunii (camera superioară) s-au reunit marţi pentru a luat act de vacantarea funcţiei de preşedinte şi pentru a-l desemna pe Abdelaziz Bouteflika preşedinte interimar.


Citeşte şi: Secţiile de votare din Israel au fost DESCHISE

Decizia este conformă prevederilor Constituţiei, dar contravine revendicărilor algerienilor care continuă să manifesteze în număr mare pentru a cere plecarea tuturor celor care formează ‘sistemul’ Bouteflika şi din care provine şi Bensalah.

Alegerile prezidenţiale, la care Bensalah nu poate candida, vor avea loc în acest interval de 90 de zile.

‘Voi lucra pentru a transpune în viaţă interesele poporului. Este o mare responsabilitate pe care mi-o impune Constituţia’, a declarat Bensalah în parlament.

Preşedinte de 17 ani al Consiliul Naţiunii, Abdelkader Bensalah, în vârstă de 77 de ani, este un produs al regimului şi un fidel al lui Bouteflika.

Citeşte şi: Roma se pregăteşte să recunoască genocidul armean. Turcia l-a convocat de urgenţă pe ambasadorul italian

Partidele de opoziţie au boicotat şedinţa de marţi a legislativului, refuzând să valideze numirea lui Bensalah.

Abdelaziz Bouteflika, în vârstă de 82 de ani, slăbit de un accident vascular-cerebral suferit în 2013, conducea Algeria de 20 de ani. Intenţia sa de a candida pentru al cincilea mandat în alegerile prezidenţiale programate să aibă loc în aprilie a declanşat proteste masive. Bouteflika a demisionat în cele din urmă la 2 aprilie, sub presiunea conjugată a străzii şi a armatei, care a ameninţat că nu-i va mai recunoaşte autoritatea.