DISTRIBUIȚI
archyde

Noul preşedinte algerian Abdelmadjid Tebboune l-a numit sâmbătă pe Abdelaziz Djerad în funcţia de prim-ministru, a anunţat televiziunea publică, citând un comunicat al preşedinţiei de la Alger, transmite AFP, scrie agerpres.

Abdelaziz Djerad, în vârstă de 65 de ani, profesor universitar cu doctorat în ştiinţe politice, a ‘fost însărcinat să constituie un nou guvern’, a informat sursa citată.


Citește și : Moscova: Nord Stream 2, un subiect care ține doar de Europa

Djerad, care a mai deţinut în trecut funcţii publice, îi succede lui Sabri Boukadoum, ministru de externe care fusese numit premier interimar după demisia lui Noureddine Bedoui la 19 decembrie, ziua instalării lui Tebboune la preşedinţie.

Televiziunea publică a difuzat sâmbătă imagini cu primirea lui Djerad de către şeful statului.

‘Trebuie să lucrăm cu toate competenţele naţionale şi cadrele ţării, cetăţenele şi cetăţenii, pentru a ieşi din această etapă dificilă şi a răspunde provocărilor economice şi sociale’, a declarat ulterior noul premier.

Numirea sa intervine la două săptămâni după alegerea ca preşedinte a lui Abdelmadjid Tebboune, după un scrutin boicotat de 60% dintre alegători şi denunţat de puternica mişcare de contestare (‘Hirak’) care zguduie ţara de la sfârşitul lunii februarie.

Citește și : Cel puțin 15 răniți după o explozie la o fabrică din Kansas

Deşi a obţinut demisia în aprilie a fostului preşedinte Abdelaziz Bouteflika, aflat la putere timp de două decenii, protestatarii şi-au continuat mobilizarea, cerând plecarea întregului ‘sistem’ de la conducerea ţării.

Vineri, zeci de mii de algerieni au luat parte din nou la manifestaţia săptămânală pe străzile capitalei Alger, prezenţa fiind totuşi mai scăzută decât în săptămânile precedente.