DISTRIBUIȚI
Middle East Monitor

Abassi Madani, liderul istoric al Frontului Islamic al Salvării (FIS), partid islamist de opoziţie dizolvat în 1992 care milita pentru crearea în Algeria a primului stat islamic din Maghreb, a decedat miercuri în Qatar, unde trăia din 2003, a anunţat Ali Belhadj, fosta „mână dreaptă” a acestuia, informează AFP, potrivit Agerpres.

„El a murit într-un spital din Doha după o lungă boală”, a declarat Belhadj, afirmând că a fost informat de familia lui Madani, decedat la 88 de ani şi alături de care el înfiinţase FIS în 1989.


Citește și : Noul guvern estonian, din care fac parte şi miniştri eurosceptici, a primit girul preşedintelui ţării

Madani a îndemnat la luptă armată după anularea în 1992 de către armată a procesului electoral, în faţa victoriei anunţate a FIS în primele legislative multipartite din ţară, fapt care a cufundat Algeria într-un deceniu de război civil, soldat cu peste 200.000 de morţi.

Madani „voia să fie înhumat în Algeria, însă nu ştiu dacă acest lucru va fi posibil”, a continuat Belhadj, adăugând că aceasta va depinde de autorităţile algeriene.

Fost şef al Armatei Islamice a Salvării (AIS), braţul armat al FIS, Madani Mezrag a confirmat decesul lui Abassi Madani, precizând că a fost la rândul său informat de familie.

În 1988, în urma unor ample revolte populare generate de agravarea continuă a condiţiilor de trai, guvernul algerian a adoptat o serie de măsuri democratice: o nouă Constituţie, sistem multipartit etc. Între partidele nou create atunci s-a numărat Frontul Islamic al Salvarii (FIS), cu o puternică propagandă islamică. În iunie 1990 au avut loc primele alegeri locale libere, victoria revenind FIS. În următorii ani au avut loc o serie revolte şi conflicte cu fundamentaliştii islamici, iar în 1992 FIS este interzis.

Situaţia din Algeria a început să se restabilească la sfârşitul anilor ’90 şi s-a consolidat treptat sub mandatele succesive ale presedintelui Abdelaziz Bouteflika.

Citește și : Trump avertizează că se va adresa Curţii Supreme dacă ‘democraţi tendenţioşi’ vor încerca să îl demită

Din 22 februarie anul curent, Algeria este din nou teatrul unor manifestaţii de amploare care cereau iniţial plecarea preşedintelui Abdelaziz Bouteflika – la putere de 20 de ani – care a demisionat în cele din urmă pe 2 aprilie. Protestatarii au cerut apoi să se pună capăt „sistemului” din fruntea ţării în întregul său. Preşedintele algerian interimar Abdelkader Bensalah a semnat un decret care prevede convocarea de alegeri prezidenţiale pe 4 iulie.