DISTRIBUIȚI

„Preşedinta” autoproclamată a unui grup antistatal austriac a fost condamnată vineri la 14 ani de închisoare pentru răzvrătire şi incitare la înaltă trădare, o pedeapsă justificată potrivit judecătorilor de potenţialul pericol al acestei mişcări în ascensiune în spaţiul germanic, relatează France Presse, potrivit agerpres.

Monika Unger, o mamă în vârstă de 42 de ani, a creat în 2015 o „Federaţie de State” (Staatenbund), care a adunat până la 2.600 de membri, potrivit parchetului.


Citeşte şi: Washingtonul n-a reuşit să-l impună pe Juan Guaido la OSA

Contestând legitimitatea statului austriac, ea „a ordonat” armatei să răstoarne guvernul. Ea i-a scris de asemenea preşedintelui rus Vladimir Putin solicitând asistenţă militară.

Curtea cu Juri din Graz (sud-est) a condamnat-o vineri la 14 ani de închisoare pentru incitare la înaltă trădare, o infracţiune pasibilă de 20 de ani de închisoare în conformitate cu legislaţia austriacă, după trei luni de proces sub înaltă securitate.

Staatenbund, care se considera un stat în sine, a eliberat „paşapoarte diplomatice” şi a vândut plăcuţe de înmatriculare afiliaţilor în culorile sale.

Organizaţia, care le interzicea membrilor să-şi plătească impozitele, a colectat de asemenea 40.000 de euro pentru înregistrări în propriul „cadastru”, asigurând că acest demers făcea caducă o eventuala ipotecă pe terenuri şi bunuri imobiliare vizate.

Numărul doi al mişcării, un fost jandarm de 71 de ani, a fost condamnat la zece ani de închisoare cu executare. Alţi peste zece acuzaţi au fost condamnaţi la închisoare de până la trei ani.

Monika Unger a recunoscut că a încercat „să aresteze” şi „să judece” aleşi, judecători şi angajaţi ai băncilor pentru a înfiinţa propria administraţie, spunând că este „victima unui sistem de opresiune”.

Femeia, în legătură cu care un expert a observat o lipsă de maturitate psihologică, a anunţat că va face recurs, denunţând un „genocid”.

Citeşte şi: Canada găzduieşte Grupul de la Lima privind situaţia din Venezuela

Acuzaţii au fost arestaţi în aprilie 2017 în timpul unei vaste operaţiuni ce a mobilizat peste 450 de poliţişti ai forţelor speciale.

Mişcarea aşa-numiţilor „obiectori ai statului”, din care făceau de asemenea parte anarhişti, neonazişti şi persoane cu credinţe ezoterice, a luat amploare după 2010 în spaţiul germanic, fiind considerată o ameninţare serioasă de către autorităţi.

În Germania, un „cetăţean al Reichului” (Reichsburger), o mişcare având legături cu Staatenbund, a fost condamnat în octombrie 2017 la închisoare pe viaţă la un an după ce a împuşcat mortal un poliţist şi a rănit alţi doi în timpul unui control la Georgensgmünd, în sud-vestul ţării.