DISTRIBUIȚI
FILE PHOTO: Japan's Minister for Internal Affairs and Communications Minoru Terada arrives at Prime Minister Fumio Kishida's official residence in Tokyo, Japan August 10, 2022. REUTERS/Issei Kato/File Photo

Ministrul japonez de interne, Minoru Terada, a demisionat duminică din guvernul condus de premierul Fumio Kishida, informează Reuters. Este a treia demisie din cabinetul de la Tokyo în interval de o lună.

Agenţia citată apreciază că este o lovitură grea pentru Kishida, care deja era apreciat negativ de opinia publică. Asasinarea fostului prim-ministru Shinzo Abe, în iulie, a expus legăturile vechi între Partidul Liberal Democrat de guvernământ şi Biserica Unificării.


Citeşte şi: Curtea Supremă a Noii Zeelande recomandă scăderea vârstei pentru dreptul la vot – Black News

Presa niponă afirmase că premierul se pregătea oricum să îl demită pe Terada. Acesta a fost deja înlocuit cu un fost ministru de externe, Takeaki Matsumoto. După numirea acestuia, Kishida a declarat presei că „baza angajamentului politic este încrederea publicului” şi „ca politician, trebuie să asigur încrederea publicului adunându-mi puterile şi privind în jurul meu”.

Un sondaj de opinie efectuat la sfârşitul săptămânii trecute, înainte de demisia ministrului de interne, arăta că numai 30,5% din cei care au răspuns îl aprobă pe premier – cu 2,6 puncte procentuale mai puţini decât în octombrie, a transmis luni Asahi TV. Mai mult de jumătate – 51% – apreciază nefavorabil prestaţia lui Kishida la precedentele două demisii din guvern, cea a ministrului relansării economice, Daishiro Yamagiwa, şi cea a ministrului justiţiei, Yasuhiro Hanashi.

Terada a fost atacat în mai multe scandaluri legate de finanţare. El a recunoscut că unul din grupurile de susţinători ai săi a depus documente pe care figura evident semnătura unei persoane decedate.

Citeşte şi: Donatorii pentru Republica Moldova se reunesc la Paris – Black News

Prim-ministrul a declarat că a acceptat a treia demisie din guvern pentru a acorda prioritate dezbaterii parlamentare, inclusiv privind a doua rectificare bugetară din anul fiscal care se încheie în martie. Întrebat despre demisiile în serie, el a recunoscut: „resimt o răspundere grea”.

Yamagiwa a demisionat în 24 octombrie din cauza legăturilor cu Biserica Unificării, iar Kishida a reacţionat, potrivit alegătorilor, cu întârziere şi greoi. A urmat Hanashi, la jumătatea lui noiembrie, după comentarii în care părea să îşi ia în derâdere responsabilităţile, mai exact semnarea ordinelor de execuţie în urma condamnărilor la moarte.