DISTRIBUIȚI
afp

Sute de sudanezi au manifestat duminică în diferite locuri din Khartoum şi în suburbiile capitalei pentru a patra zi consecutiv, reclamând plecarea puterii instaurate în octombrie de şeful armatei, generalul Abdel Fattah al-Burhan, scrie AFP, potrivit agerpres.

Dacă de la puciul generalului al-Burhan sudanezii pro-democraţie ies în stradă în fiecare săptămână, mişcarea care se epuizase după luni de zile a părut să se revitalizeze joi.


Citește și :  Australia va furniza Ucrainei 34 de vehicule blindate și va interzice importurile de aur rusesc

La 30 iunie, aniversarea simbolică a unei alte lovituri de stat, cea a lui Omar al-Bashir, şi a „revoluţiei” care l-a răsturnat, zeci de mii de sudanezi au manifestat.

În faţa lor, forţele de securitate au tras cu muniţie reală. Bilanţul: nouă manifestanţi ucişi, sute de răniţi şi tot atâtea arestări, potrivit medicilor pro-democraţie – în total, 114 morţi şi mii de răniţi din octombrie.

Justiţia sudaneză a anunţat duminică seară că va deschide o anchetă „cu privire la aceste evenimente care au făcut morţi şi răniţi”.

După ziua de joi, cea mai sângeroasă de la începutul anului, manifestanţii nu au mai părăsit strada.

„Vom continua să luptăm împotriva puciştilor până la formarea unui guvern alcătuit în întregime din civili”, a declarat duminică pentru AFP Muayad Mohammed, aflat în tabăra manifestanţilor din centrul oraşului Khartoum.

Citește și : Şaptezeci de diplomaţi ruşi şi familiile lor au părăsit Bulgaria

 

Pentru că după „revoluţia” care l-a răsturnat pe dictatorul Omar al-Bashir în 2019, militarii şi civilii au convenit să conducă ţara împreună spre primele alegeri libere după 30 de ani de dictatură militaro-islamistă.

Dar la 25 octombrie, generalul al-Burhan şi-a arestat partenerii civili şi a aruncat Sudanul în violenţă, dar şi într-o gravă criză economică, deoarece comunitatea internaţională a închis robinetul ajutoarelor ca retorsiune.