DISTRIBUIȚI
Manchester Evening News

Bebeluşul adolescentei care a părăsit Londra pentru a se alătura grupării jihadiste Stat Islamic (SI) şi care a stârnit recent dezbateri aprinse în societatea britanică, a murit, a anunţat vineri Mustafa Bali, un purtător de cuvânt al Forţelor Democrate Siriene (FDS), transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Shamimei Begum, în vârstă de 19 ani, i-au mai murit doi copii de la plecarea sa în Siria, în 2015.


Citește și : Turcia. Manifestantele de Ziua Femeii, întâmpinate de poliţie cu câini şi gaze lacrimogene (VIDEO)

Tânăra a părăsit Marea Britanie împreună cu două colege de la Academia Bethnal Green din estul Londrei, toate trei căsătorindu-se la scurt timp cu luptători ai SI. Shamima Begum s-a căsătorit cu Yago Riedijk, cetăţean olandez care s-a alăturat SI şi care se află acum în detenţie într-un centru gestionat de forţele kurde în regiunea de nord-est a Siriei.

După ce a dat naştere celui de-al treilea copil, Jarrah, în urmă cu peste trei săptămâni, Begum a încercat să se întoarcă la Londra, dar autorităţile britanice i-au retras cetăţenia, invocând motive de securitate.

Avocatul familiei Shamimei Begum declarase mai devreme în cursul zilei de vineri că există informaţii credibile, deşi încă neconfirmate, referitoare la moartea bebeluşului.

Cazul Begum este un exemplu al dilemelor etice, legale şi de securitate cu care se confruntă guvernele europene când au de-a face cu familii ale unor militanţi care au jurat să distrugă Occidentul, notează Reuters.

Citește și : Donald Trump se va întâlni cu Jair Bolsonaro la Casa Albă pe 19 martie

FDS, sprijinite de SUA, încearcă în prezent să cucerească ultimul petic de pământ controlat de SI în estul Siriei. FDS şi-a încetinit ofensiva asupra enclavei jihadiste din Baghouz, aproape de graniţa cu Irak, pentru a permite mai multor mii de civili să părăsească zona, într-un exod care a durat săptămâni.