DISTRIBUIȚI
Stiri Europene

O navă militară franceză şi un avion de patrulare luxemburghez şi-au început săptămâna aceasta operaţiunile în Marea Mediterană, pentru a impune embargoul Uniunii Europene asupra armamentului pentru Libia, informează joi dpa, scrie agerpres.

Operaţiunea Irini, lansată oficial la 1 aprilie, înlocuieşte misiunea navală precedentă a UE şi este principala contribuţie europeană la efortul internaţional de soluţionare a conflictului din Libia. Identificarea forţelor participante a întârziat inclusiv din cauza epidemiei de coronavirus, apreciază agenţia citată.


Citește și : UE rămâne ‘preocupată’ de situaţia alegerilor din Polonia

Ministerul apărării de la Paris a precizat că a desfăşurat fregata antiaeriană Jean Bart, iar un comunicat al comandamentului Irini de la Roma a adăugat că în sprijinul navei franceze a fost trimis un avion de patrulare maritimă din Luxemburg.

Fregata va monitoriza comunicaţiile maritime şi traficul aerian. Franţa a mai trimis în zonă în urmă cu câteva zile şi o fregată uşoară „invizibilă”, a informat ministerul.

Comandantul operaţiunii, Fabio Agostini, a afirmat că în săptămânile şi lunile următoare se vor adăuga şi alte forţe oferite de statele membre ale UE. Grecia şi Italia vor contribui cu câte o navă, Malta cu un echipaj, iar Luxemburgul, Germania şi Polonia au promis câte un avion de patrulare.

Citește și : Noul guvern israelian ‘intră-n pâine’ de săptămâna viitoare

Obiectivul Irini este de a împiedica intrarea armamentului în Libia pe cale maritmă sau aeriană. Ţara nord-africană, bogată în resurse petroliere, este afectată de un conflict armat intern din 2011, când a fost răsturnat de la putere fostul dictator Muammar Gaddafi.