DISTRIBUIȚI
AFP

Evacuarea taberelor de migranţi din Calais (nordul Franţei) către centre de cazare, unde ei ar putea fi plasaţi sub izolare în timpul crizei sanitare, a început vineri dimineaţă, a constatat un corespondent al agenţiei France Presse, potrivit agerpres.

Între 650 de migranţi conform autorităţilor şi o mie potrivit asociaţiilor caritabile trăiesc în prezent la Calais, oraş la Canalul Mânecii, în speranţa de a ajunge în Anglia.


Citește și : Angela Merkel iese din carantină

Această operaţiune condusă de stat îşi propune „să aibă grijă, din motive umanitare, de o populaţie fără adăpost”, a cărei prezenţă în anumite zone periferice din Calais provoacă „probleme serioase de salubritate publică” şi „atingeri la liniştea publică”, a anunţat prefectura într-un comunicat.

De vineri, „autobuzele vor transporta aceste persoane la centrele de cazare” situate în mai multe oraşe din departamentul Pas-de-Calais.

„O capacitate globală de 400 de locuri a fost identificată în prezent, iar cercetările continuă pentru completarea” dispozitivului, a adăugat prefectura, precizând că plecările din Calais se vor întinde pe parcursul a două săptămâni.

Acestea se vor fi realiza „în mod voluntar”, dar „măsuri de constrângere vor putea fi utilizate după caz, pe baza mijloacelor legale existente”.

Vineri dimineaţă, la faţa locului erau oprite două autobuze în apropierea unei tabere de migranţi, potrivit corespondentului AFP. Doi dintre aceştia au fost testaţi pozitiv la coronavirus şi plasaţi în izolare, potrivit prefecturii.

Citește și : Ministrul german de interne vrea controale mai stricte la frontiere

Aceste persoane au fost instalate „imediat în apartamente dedicate unde sunt monitorizate”, a detaliat prefectura. Serviciile de stat au rezervat aproximativ 20 de locuri pentru îngrijirea refugiaţilor infectaţi.

Operaţiuni similare au avut loc săptămâna trecută la nord de Paris.