DISTRIBUIȚI

Scafandrii forţelor navale indoneziene au recuperat marţi una dintre cutiile negre ale avionului companiei Sriwijaya Air care s-a prăbuşit sâmbătă în Marea Java, având 62 de persoane la bord, la câteva minute după ce decolase din capitala indoneziană Jakarta, transmit Reuters şi dpa, potrivit agerpres.

Cele două cutii negre ale unui avion de pasageri conţin coordonatele tehnice ale zborului efectuat şi înregistrarea audio din cabina piloţilor.


Citește și: CUTREMUR puternic la granița Rusiei cu Mongolia

Descoperirea cutiei negre cu înregistrarea coordonatelor zborului ar putea clarifica circumstanţele prăbuşirii avionului Boeing 737-500 în Marea Java, la numai patru minute după decolarea de pe aeroportul din Jakarta.

Şeful Comitetului de siguranţă al Ministerului Transporturilor indonezian, Surjanto Tjahjono, anunţat că extragerea datelor din aparatul de înregistrare a coordonatelor zborului va dura până la cinci zile.

”Sperăm că nu vor fi obstacole şi că vom putea să aflăm ceea ce a cauzat accidentul”, a adăugat el.

Anterior, Surjanto Tjahjono a afirmat că foarte probabil aeronava s-a dezintegrat după ce lovise suprafaţa mării.

Cel puţin 3.600 de oameni erau implicaţi marţi în operaţiunile de căutare, faţă de 2.600 în ziua anterioară.

Luni, poliţia a identificat prima victimă a acestei tragedii, fiind de asemenea recuperate fragmente de corpuri umane şi bucăţi din fuselajul avionului.

Avionul, un model Boeing 737-500, zbura spre Pontianak (Kalimantanul de Vest) când a dispărut de pe sistemele radar la scurt timp după decolarea de la Jakarta, sâmbătă în jurul orei locale 14:30 (07:30 GMT). Decolarea fusese amânată cu aproape 30 de minute din cauza ploii abundente. Zborul urma să dureze aproximativ 90 de minute.

Citește și: Vaccinul chinezesc are o eficacitatea mai mică de 60% în studiile clinice din Brazilia

Ministrul indonezian al transporturilor Budi Karya a declarat sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că avionul a căzut lângă insula Laki, la aproximativ 20 kilometri de aeroportul din Jakarta.

Sistemul de monitorizare al traficului aerian Flightradar24 a anunţat că avionul a decolat la ora locală 14:36 (07:36 GMT) şi a urcat până la altitudinea de 10.900 de picioare (aproximativ 3.000 de metri) în patru minute. Apoi, aeronava a început să coboare brusc şi a încetat să transmită date 21 de secunde mai târziu. Deocamdată nu există informaţii legate de motivul care a cauzat zborul descendent brusc al avionului.