DISTRIBUIȚI
A supplied image obtained on Friday, January 27, 2023, of a small round and silver capsule containing radioactive Caesium-137 that went missing in transportation between a mine site north of Newman and the north-eastern parts of Perth. Radiation surveys are underway along stretches of outback highways in Western Australia after a radioactive capsule went missing from a truck. AAP Image/Department Of Fire And Emergency Services/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVE. AUSTRALIA OUT. NEW ZEALAND OUT

Autorităţile australiene au găsit miercuri o capsulă radioactivă pierdută într-o regiune îndepărtată vastă din statul Australia de Vest, după căutări care au durat aproape o săptămână, efectuate de-a lungul a 1.400 de kilometri de autostradă, a anunţat un serviciu pentru intervenţii de urgenţă, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Capsula a fost descoperită când un vehicul echipat cu echipamente de detecţie specializate, care se deplasa cu 70 km/h, a depistat radiaţia emisă de aceasta, potrivit autorităţilor din Australia de Vest. Echipa de căutare a folosit apoi echipament pentru detectarea radiaţiilor pentru a localiza capsula, care se afla pe marginea drumului, la doi metri de carosabil.


Citeşte şi: GREVĂ masivă a profesorilor, funcţionarilor publici şi lucrătorilor feroviari din UK – Black News

Armata a verificat capsula, aceasta urmând să fie transportată joi la o unitate securizată din oraşul Perth, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă ministrul pentru Situaţii de Urgenţă din statul Australia de Vest, Stephen Dawson.

„Având în vedere sfera zonei vizate, localizarea acestui obiect a fost o provocare monumentală, grupurile de căutare găsind literalmente acul în carul de fân”, a spus Dawson.

Capsula radioactivă făcea parte dintr-o jojă utilizată în industria minieră pentru măsurarea densităţii minereului de fier de la mina Gudai-Darri a companiei Rio Tinto din regiunea îndepărtată Kimberley din Australia de Vest. Capsula era transportată la o unitate din suburbiile oraşului Perth când a căzut dintr-un autotren pe parcursul traseului de 1.400 de kilometri.

Autorităţi din cadrul departamentului pentru situaţii de urgenţă din Australia de Vest şi din domeniul apărării, specialişti în radiaţii şi alţii au „pieptănat” zona care se întindea de-a lungul autostrăzii pentru a găsi capsula care a fost pierdută în mers în urmă cu peste două săptămâni.

Potrivit autorităţilor, capsula a căzut dintr-un autotren şi a aterizat pe marginea drumului, adăugând că riscul de contaminare în zona respectivă este redus.

Citeşte şi: Risc SPORIT de atac terorist la Istanbul! Consulatul german a fost ÎNCHIS! – Black News

Capsula argintie, de 6 mm în diametru şi 8 mm lungime conţine o substanţă radioactivă, Cesiu-137, care emite radiaţii echivalente cu zece radiografii pe oră.

Autorităţile sanitare au avertizat populaţia împotriva oricărei manipulări a acestui obiect susceptibil de a provoca arsuri sau sindromul iradierii acute şi au recomandat păstrarea unei distanţe de minimum cinci metri de capsulă.