DISTRIBUIȚI

Cel mai vechi text scris în limba bască veche descoperit până acum a fost identificat în regiunea Navarra din nordul Spaniei, inscripţionat pe o mână de bronz, au anunţat luni autorităţile regionale şi o societate ştiinţifică, informează AFP, potrivit agerpres.

Cinci cuvinte, inscripţionate în „vasconă”, limba vorbită de locuitorii regiunii la acea vreme, strămoşi ai bascilor de azi, au fost identificate pe această mână din secolul I î.Hr., găsită în iunie 2021 sub ruinele unui castel din Irulegui, la sud-est de Pamplona (capitala Navarrei). Aceste mâini erau de obicei atârnate pe uşi pentru a proteja casele de nenorociri.


Citește și: Mesaj ferm de pe front: armata ucraineană NU acceptă negocieri cu Rusia!

Primul cuvânt a fost identificat ca fiind „sorioneku”, asemănător cu „zorioneko” în limba bască actuală, însemnând „de noroc, de bun augur”.

Traducerea acestui prim cuvânt este „o etapă istorică de primă importanţă”, atât din punct de vedere arheologic, cât şi lingvistic, a explicat preşedinta guvernului regiunii Navarra, Maria Chivite.

„Este cel mai vechi şi cel mai lung document scris în limba vasconă” pentru perioada respectivă, a precizat societatea ştiinţifică Aranzadi într-un comunicat, adăugând că descoperirea „confirmă utilizarea scrisului de către vechii locuitori ai acestei regiuni, care ar fi fost vasconii”.

În plus, au precizat experţii, mâna „certifică utilizarea limbii vascone în aria geografică în care a fost descoperită la începutul secolului I î.Hr.”.

Citește și: Zelenski cere ‘G19’ să se unească pentru a pune capăt războiului Rusiei şi propune un plan de pace în 10 puncte

Cele cinci cuvinte inscripţionate pe mână au fost scrise într-o variantă vasconă a scrierii iberice, un sistem folosit înainte ca alfabetul latin să devină sistemul de scriere dominant.

Semnificaţia celorlalte patru cuvinte („tenekebeekiratere”, „oTirtan”, „eseakari” şi „eraukon”) încă nu este cunoscută.