DISTRIBUIȚI
afp

Protestatarii anti-austeritate au anunţat că vor fi din nou în stradă luni în Liban pentru a cincea zi consecutiv, în contextul în care guvernul urmează să discute un pachet de reforme economice pentru a răspunde cererilor lor, relatează DPA, potrivit agerpres.

Principalele artere care duc spre capitala Beirut sunt în continuare blocate de cauciucuri arse, iar şcolile, magazinele şi băncile au rămas închise.


Citește și: Șapte morți în revoltele din Chile! Președintele declară țara în RĂZBOI

Ziua de luni este termenul limită pe care şi l-a impus premierul Saad Hariri pentru ca guvernul să cadă de acord asupra unei soluţii la problemele economice ale ţării, care este puternic îndatorată, fără a impune noi taxe.

Cei 30 de membri ai guvernului urmează să se întâlnească în cursul dimineţii la palatul prezidenţial, conform agenţiei naţionale de ştiri libaneze.

Hariri vrea să obţină un acord printre partenerii guvernamentali care să conţină reforme economice majore fără a impune noi taxe în proiectul de buget pentru 2020.

Premierul speră că propunerile vor pune capăt protestelor masive care zguduie Libanul şi care au dus la apeluri ca el să demisioneze.

Protestatarii acuză clasa politică de conducere proastă, de risipirea banului publici şi de corupţie masivă.

Manifestaţiile au fost declanşate joi de o propunere nepopulară de a introduce taxe pentru utilizatorii de aplicaţii de mesagerie precum WhatsApp cu scopul de a mai strânge bani la buget.

Surse din anturajul lui Hariri au spus că principalul punct în pachetul de reforme economice include reducerea salariile actualilor şi foştilor oficiali guvernamentali cu circa 50%.

Citește și: Berlinul critică dur Ankara: Ofensiva turcă din nordul Siriei încalcă dreptul internaţional

Proiectul prevede de asemenea posibilitatea de privatizare a sectoarelor de electricitate şi telecomunicaţii, precum şi o nouă lege pentru recuperarea fondurilor publice delapidate.

Libanul este sub presiunea Băncii Mondiale şi a Fondului Monetar Internaţionale pentru adoptarea de măsuri de austeritate în schimbul unui sprijin financiar.

Libanul are una dintre cele mai mari rate ale datoriei publice din lume, echivalentă cu circa 150% din produsul intern brut.