DISTRIBUIȚI

Oskar Groning, fost membru SS şi contabil la Auschwitz, astăzi în vârstă de 96 de ani, va putea fi în cele din urmă încarcerat pentru a ispăşi, în pofida vârstei sale, o pedeapsă de patru ani de închisoare, a anunţat miercuri un tribunal german, informează AFP, potrivit agerpres.

‘În baza recomandărilor obţinute de la experţi, tribunalul estimează că persoana condamnată este aptă să-şi execute pedeapsa, în pofida vârstei sale’, a explicat într-un comunicat Tribunalul din Celle (centru), la doi ani după condamnarea lui Groning.


Citeşte şi: Şedinţa TPI a fost suspendată după ce un acuzat a spus că s-a otrăvit – FOTO/VIDEO

Curtea de Apel din Celle, care a fost sesizată de către condamnat, a urmat astfel recomandarea Parchetului, care a ajuns la aceeaşi concluzie la începutul lui august. Condamnatul are posibilitatea să iniţieze un ultim recurs, însă decizia în apel nu este suspensivă.

‘Este de datoria statului să protejeze securitatea cetăţenilor săi’, justifică tribunalul, ‘să le garanteze încrederea în funcţionarea instituţiilor statului şi să asigure un tratament egal pentru toate persoanele recunoscute a fi vinovate în cadrul unor proceduri penale’.

Cu toate acestea, tribunalul precizează că dată fiind vârsta înaintată a lui Oskar Groning, nevoile sale medicale speciale ‘pot fi luate în considerare prin măsuri de precauţie corespunzătoare’.

Fostul contabil la Auschwitz pace parte dintr-un val de procese tardive asupra nazismului ce vizează patru acuzaţi – Hubert Zafke, John Demjanjuk, Reinhold Hanning şi Oskar Groning -, condamnaţi cu toţii într-o ambianţă solemnă în faţa unor săli pline.

Citeşte şi: Tren DERAIAT în Spania. Cel puţin 21 de persoane sunt rănite – FOTO/VIDEO

În 2015, Oskar Groning a fost condamnat la patru ani de închisoare, pentru ‘complicitate’ la uciderea a 300.000 de evrei. În timpul procesului el şi-a cerut scuze şi a vorbit despre ‘o eroare morală’.

Mai mulţi foşti nazişti, oficiali de rangul doi, au fost judecaţi în Germania în ultimii ani, pentru fapte similare, ceea ce ilustrează o severitate sporită, însă tardivă, a justiţiei germane.