DISTRIBUIȚI
LIT-CI

Mai puţin de 10% dintre persoanele infectate cu noul coronavirus în Brazilia sunt asimptomatice şi cei mai mulţi dintre pacienţii testaţi pozitiv cu maladia respiratorie COVID-19 au prezentat simptome uşoare, potrivit unui studiu publicat joi şi realizat pe un eşantion de aproape 90.000 de oameni din toate regiunile acestei ţări, informează Reuters, potrivit agerpres.

Potrivit acestui studiu epidemiologic, finanţat de Ministerul Sănătăţii din Brazilia şi realizat de Universitatea Federală Pelotas din statul Rio Grande do Sul, persoanele testate pozitiv cu noul coronavirus au prezentat cinci simptome principale: febră, tuse, alterarea mirosului şi a gustului, dureri musculare şi migrene.


Citeşte şi: Doi foşti preşedinţi din Panama sunt inculpaţi pentru spălare de bani

Un număr de 2.064 dintr-un total de 89.387 de persoane intervievate între 14 mai şi 24 iunie în trei etape au fost testate pozitiv cu anticorpi, dintre care 91% au prezentat simptome de COVID-19.

„Autorii de literatură medicală s-au obişnuit să spună că cei mai mulţi pacienţi sunt asimptomatici. Studiul nostru sugerează că cei mai mulţi pacienţi au simptome uşoare, dar nu sunt asimptomatici”, a declarat Pedro Hallal, profesor la Universitatea Federală Pelotas şi coordonator al cercetării, într-o conferinţă de presă.

Studiul a arătat, de asemenea, că rata de transmitere virală a încetinit pe parcursul celor trei faze ale cercetării. După ce a crescut la 53% de la sfârşitul lunii mai până la începutul lunii iunie, această rată a scăzut la 23% de la începutul până la sfârşitul lunii iunie, a spus acelaşi profesor brazilian.

Totodată, studiul coroborează afirmaţiile făcute de anumiţi experţi, potrivit cărora epidemia din Brazilia este mult mai amplă decât sugerează statisticile oficiale, cu diferenţa dintre numărul de cazuri confirmate şi procentul din populaţie cu anticorpi, care ar fi de şase ori mai mare în zonele examinate.

Citeşte şi: 20 de saudiţi sunt judecaţi în Turcia pentru asasinarea lui Jamal Khashoggi

Profesorul Hallal avertizează, totuşi, că nu se poate spune că pandemia reală este de şase ori mai mare decât cele aproape 1,5 milioane de cazuri confirmate oficial în Brazilia, întrucât studiul s-a limitat la 133 de oraşe.

„E normal să avem mai mulţi oameni cu anticorpi decât numărul de cazuri confirmate, dar dacă numărul lor e de exact opt ori, şase ori sau zece ori mai mare depinde de dinamica celorlalte 5.000 de oraşe care nu au fost incluse în studiu”, a explicat profesorul brazilian.