DISTRIBUIȚI
Service members of pro-Russian troops load ammunition into an armoured personnel carrier during fighting in Ukraine-Russia conflict in the southern port city of Mariupol, Ukraine April 12, 2022. REUTERS/Alexander Ermochenko

Aproximativ 80.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi de la începutul invaziei Ucrainei, a declarat luni numărul trei al Pentagonului, Colin Kahl, subliniind că obiectivele anunţate de preşedintele rus, Vladimir Putin, nu au fost încă atinse, notează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

„Ruşii au pierdut probabil 70.000 sau 80.000 de soldaţi în mai puţin de şase luni”, a declarat presei Colin Kahl, secretar adjunct pentru afaceri politice în Departamentul american al Apărării, subliniind că cifra include morţi şi răniţi.


Citeşte şi: Adevărul mizerabil este că liderii noștri nu vor să avem energie ieftină – Black News

Forţele ruse au pierdut, de asemenea, „3.000 sau 4.000” de vehicule blindate şi ar putea duce lipsă de rachete ghidate de precizie, în special rachete aer-sol şi mare-sol, a adăugat el.

„Este absolut remarcabil, având în vedere că ruşii nu au atins niciunul dintre obiectivele lui Vladimir Putin la începutul războiului”, a continuat oficialul american.

„Au progresat oarecum în est, deşi foarte puţin în ultimele săptămâni”, a menţionat el. „Dar acest lucru a avut un cost extraordinar pentru armata rusă din cauza calităţii armatei ucrainene şi a ajutorului internaţional pe care aceasta l-a primit”, a mai spus demnitarul american.

Colin Kahl a recunoscut că şi forţele ucrainene au suferit pierderi grele, fără să ofere detalii.

Kievul a raportat cel puţin 10.000 de morţi şi 30.000 de răniţi în trupele sale.

Citeşte şi: Ucraina anchetează aproape 26.000 de cazuri de crime de război comise – Black News

Potrivit unei surse militare sub protecţia anonimatului, armata ucraineană, care avea un efectiv de 170.000 de soldaţi activi şi 100.000 de rezervişti la începutul războiului din 24 februarie, s-a întărit pentru a ajunge la 300.000 până la 350.000 de militari.

Înainte de invazia Ucrainei la 24 februarie, aproximativ 150.000 până la 200.000 de soldaţi ruşi erau desfăşuraţi la frontierele Ucrainei, potrivit estimărilor occidentale, reaminteşte AFP.