DISTRIBUIȚI

Cel puţin opt persoane, printre care un copil, au fost rănite într-o lovitură cu rachete ruse asupra unui centru cultural recent reconstruit la Lozova, în estul Ucrainei, au declarat vineri responsabili ucraineni, transmite AFP, potrivit agerpres.  

Iniţial, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunţat pe Telegram că „o rachetă rusă a lovit casa de cultură care tocmai fusese reconstruită. Şapte victime, printre care un copil de unsprezece ani”.


Citește și : Statele Unite menţin Cuba pe lista ţărilor care nu cooperează suficient împotriva terorismului

Dar în cursul serii, guvernatorul regiunii, Oleg Sinegubov, a revizuit în creştere acest bilanţ, cu opt răniţi, printre care o fetiţă de 11 ani, toţi fiind loviţi de schije.

„Un incendiu a izbucnit în casa de cultură în urma loviturii cu rachetă”, a adăugat el, precizând că acesta a fost stins. Potrivit guvernatorului, au fost trase în total trei rachete, dintre care două au fost interceptate.

„Şi clădirile din vecinătate au fost distruse. Fără îndoială că ocupanţii au vizat direct casa de cultură”, cel mai mare centru cultural din regiune cu peste 1.000 de locuri, a adăugat Sinegubov pe Telegram.

Şeful statului ucrainean şi-a însoţit mesajul cu o înregistrare video care arată o explozie puternică pulverizând clădirea într-un val de fum, în timp ce două maşini treceau pe lângă, una încercând apoi să fugă din zonă.

„Ocupanţii au identificat cultura, educaţia şi umanitatea ca duşmanii lor. Şi nu fac economie de nicio rachetă pentru aceştia”, a denunţat Volodimir Zelenski.

Citește și : Jean-Luc Mélenchon critică noul Guvern al Franţei şi este convins că va fi schimbat peste o lună

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzianik, situaţia de pe front era „tensionată” vineri şi „dădea semne de înrăutăţire”.

„Forţele de ocupaţie ruse efectuează tiruri intense de-a lungul liniei de contact şi încearcă să lovească adânc cu artileria în apărarea trupelor ucrainene”, a spus el într-un briefing de presă.