DISTRIBUIȚI
AP

Douăzeci şi şapte de jurnaliste se află în închisori în întreaga lume ca urmare a activităţii pe care o desfăşoară, ceea ce reprezintă 8% din numărul total de reprezentanţi ai acestei bresle aflaţi după gratii, procent care a crescut semnificativ în ultimii 5 ani, când era de numai 3%, informează organizaţia Reporteri fără Frontiere (RSF) într-un comunicat dat publicităţii joi, în ajunul Zilei Internaţionale a Femeii, citat de EFE, potrivit agerpres.

Aceste ziariste sunt încarcerate în nouă ţări, după cum urmează: şapte în China, şapte în Iran, patru în Turcia, trei în Arabia Saudită, două în Vietnam şi câte una în Egipt, Bahrein, Siria şi Nicaragua.


Vezi și: Președintele Braziliei critică carnavalul și difuzează imagini obscene – VIDEO

Secretarul general al RSF, Christophe Deloire, solicită „eliberarea lor imediată şi necondiţionată” şi cere ONU să se mobilizeze, amintind că ziaristele sunt „lipsite de libertate din cauza articolelor sau cuvintelor lor curajoase”. Deloire insistă că jurnalistele sunt „victime ale unor condamnări adesea disproporţionate şi nedrepte (…) şi sunt închise în condiţii grele, atunci când nu sunt torturate sau hărţuite sexual”.

Pentru a ilustra aceste condiţii „deosebit de dure”, RSF face referire la cazul şefei de redacţie a postului de informaţii „100% Noticias” din Nicaragua, Lucía Pineda Ubau, care înainte de a fi transferată la un centru de detenţie pentru femei a petrecut 41 de zile în închisoarea de înaltă securitate El Chipote unde, potrivit eurodeputatului portughez José Inácio Faria, care a vizitat-o pe ziarista deţinută, condiţiile sunt inumane.

Vezi și: Un avion de vânătoare rus a interceptat o aeronavă-spion americană – VIDEO

La nivel mondial, unele dintre ziaristele închise au fost condamnate la închisoare pe viaţă. Este cazul fostei responsabile a site-ului de informaţii „Salkin”, Gulmira Imin, aparţinând comunităţii musulmane uigure din China, şi care a fost condamnată în 2010 pentru separatism şi pentru divulgarea de secrete de stat. În aceeaşi situaţie se află şi Nazli Ilicak, închisă pe viaţă în Turcia pentru participarea la o emisiune critică regimului înaintea loviturii de stat eşuate din iulie 2016.