Oraşul japonez Nagasaki a comemorat sobru luni bombardamentul nuclear american care l-a distrus în urmă cu 76 de ani, în timp ce primarul a solicitat comunităţii internaţionale să fie adoptat un nou tratat privind interzicerea armelor nucleare, informează France Presse, potrivit agerpres.
Pe 9 august 1945, ora 11:02 dimineaţa, bomba atomică lansată de americani a nimicit 74.000 de oameni, la trei zile după atacul nuclear care a zguduit Hiroshima, cauzând 140.000 de morţi.
Citeşte şi: A treia doză de vaccin are efecte secundare similare cu cea de-a doua
Supravieţuitorii şi un grup de reprezentanţi străini au luat parte la minutul de reculegere la 11:02 (2:02 GMT), ora exactă la care bomba atomică a expodat, pe 9 august 1945.
Din pricina pandemiei de coronavirus, este al doilea an consecutiv în care numărul de persoane autorizate să asiste la ceremonie a fost restricţionat.
Această ceremonie este prima de la intrarea în vigoare, în ianuarie, a Tratatului Internaţional asupra Interzicerii Armelor Nucleare (TIAN).
„Liderii internaţionali trebuie să se angajeze în reducerea armelor nucleare şi în construirea încrederii prin dialog, iar societatea civilă trebuie să-i împingă în această direcţie”, a declarat Tomihisa Taue, primarul din Nagasaki.
Acest tratat nu a fost deocamdată semnat de cele nouă ţări care deţin arme atomice (Statele Unite, Rusia, China, Franţa, Regatul Unit, India, Pakistan, Israel şi Coreea de Nord).
TIAN, de asemenea, nu a fost semnat de Tokyo, un aliat neclintit al Washingtonului şi dependent în totalitate de forţa militară americană pentru a-şi asigura apărarea regională.
Citeşte şi: Incendiile din Turcia ameninţă o electrocentrală
„Fiind singura ţară care a suferit din cauza bombardamentelor atomice pe parcursul războiului, noi avem misiunea de a face progres în comunitatea internaţională, etapă după etapă, pentru o lume fără arme nucleare”, a declarat prim-ministrul Japoniei Yoshihibe Suga în cadrul ceremoniei.
Vineri, Japonia a comemorat 76 de ani de la bombardamentul nuclear de la Hiroshima.
Preşedintele Comitetului Olimpic Internaţional (CIO) a refuzat, înainte de deschiderea Jocurilor Olimpice de la Tokyo în iulie, să solicite un minut de reculegere la jocuri, cu ocazia comemorării ce a avut loc vineri.