DISTRIBUIȚI
pixabay

Un procent de 71% dintre cetăţenii europeni consideră că UE ar trebui să propună măsuri suplimentare pentru ameliorarea calităţii aerului, în timp ce mai mult de jumătate consideră că sunt puţin informaţi despre calitatea aerului în ţara lor, românii numărându-se printre cetăţenii europeni care cred că sunt cel mai puţin informaţi despre această chestiune, arată un Eurobarometru publicat miercuri şi prezentat de agenţiile AFP şi EFE, potrivit agerpres.

Dintre cele 27.500 de persoane intervievate în cadrul acestui Eurobarometru în cele 28 de state membre ale UE, 54% afirmă că nu sunt informate suficient despre calitatea aerului în ţara lor.


Citește și : Ursula von der Leyen: În materie de apărare, NATO şi UE sunt complementare, nu rivale

Dar Comisia Europeană pune pe seama acestei informări insuficiente faptul că a crescut numărul celor care cred că în ultimii zece ani calitatea aerului s-a deteriorat, 58% dintre ei având acum această impresie, cu 11 puncte procentuale mai mult faţă de precedentul sondaj din 2017.

Potrivit Comisiei Europene, ”în realitate, datele declarate arată că în această perioadă calitatea aerului s-a ameliorat considerabil”.

Procentul celor care consideră că sunt bine informaţi trece de 50% în numai opt state din UE (Finlanda, Olanda, Slovenia, Lituania, Regatul Unit, Austria, Danemarca şi Polonia). Cetăţenii care cred că sunt cel mai puţin informaţi sunt cei din Portugalia, Italia, Bulgaria şi România.

Un procent de 49% dintre românii chestionaţi au afirmat că nu sunt bine informaţi, iar alţi 16% cred că nu sunt informaţi deloc despre problematica mediului.

În ansamblu, mai mult de 7 din 10 europeni (71%) sunt de părere că la nivelul UE ar trebui propuse măsuri suplimentare de combatere a poluării, 44% indicând drept mijlocul cel mai eficient aplicarea unor controale de poluare mai stricte în cazul activităţilor de producţie de energie şi a celor industriale, inclusiv a celor de producţie de automobile.

Citește și : Margarita Robles preia conducerea diplomaţiei spaniole după plecarea lui Josep Borrell

De asemenea, tot aproximativ 7 europeni din 10 susţin că au avut cel puţin o iniţiativă de reducere a emisiilor poluante. Astfel, 41% afirmă că şi-au înlocuit vechile aparate mari consumatoare de energie, 35% că privilegiază deplasarea cu transportul public, cu bicicleta sau mersul pe jos în locul autoturismului personal, în timp ce 15% şi-au înlocuit sistemul de încălzire a locuinţei.

”În UE poluarea este cauza a peste 400.000 de morţi premature în fiecare an şi societatea plăteşte un preţ enorm, inclusiv prin asistenţa sanitară, zile de muncă pierdute şi pagube aduse culturilor agricole şi clădirilor”, avertizează comisarul european în exerciţiu pentru mediu, Karmenu Vella, care atenţionează de asemenea că ”dacă nu sunt respectate legile UE, Comisia Europeană va lua măsuri legale împotriva statelor membre” care le încalcă.