DISTRIBUIȚI

Aproximativ 70 de artişti, scriitori şi actori, inclusiv deţinătoarea premiului Nobel pentru literatură, Svetlana Alexievici, au adresat sâmbătă un apel preşedintelui rus Vladimir Putin pentru acordarea J.K. Rowling, Arundhati Roy opozantului regimului de la Moscova, Aleksei Navalnîi, aflat în greva foamei în închisoare, transmite AFP, potrivit agerpres

Starea lui Navalnîi „se deteriorează rapid şi necesită îngrijiri medicale urgente”, scriu cele 70 de personalităţi internaţionale într-un articol publicat pe site-ul ziarului francez Le Monde.


Citește și : Prinţii William şi Harry au fost văzuţi discutând la încheierea funeraliilor bunicului lor Philip

„Facem apel la dumneavoastră, domnule preşedinte, pentru ca domnul Navalnîi să beneficieze imediat de un consult medical competent şi de tratamentul de care are nevoie urgent, la care are dreptul ca orice cetăţean rus.

Printre semnatari se numără laureaţii Premiului Nobel pentru literatură Svetlana Alexievici şi J.M. Coetzee, actorii Jude Law şi Vanessa Redgrave, precum şi scriitorii J.K. Rowling, Arundhati Roy şi Salman Rushdie.

Principalul critic al liderului de la Kremlin a renunţat să mai mănânce pe 31 martie pentru a protesta faţă de condiţiile de detenţie, acuzând administraţia penitenciarului că i-a refuzat accesul la medic şi medicamente, în pofida faptului că suferă de dublă hernie de disc, potrivit avocaţilor săi.

Aleksei Navalnîi a supravieţuit cu greu unei otrăviri în urma căreia a ajuns să fie în comă. El a acuzat Kremlinul şi serviciile de securitate din Rusia, care au negat însă orice implicare în otrăvirea sa. Revenit la Moscova în ianuarie după cinci luni de convalescenţă în Germania, Navalnîi a fost imediat arestat şi condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare într-un caz mai vechi de fraudă pe care opozantul îl denunţă ca fiind o comandă politică.

Citește și : Portugalia a început campania de vaccinare a profesorilor

„Domnul Navalnîi prezintă semne clinice ale unei tulburări neurologice severe care se manifestă prin dureri de spate constante şi pierderea senzaţiilor la nivelul piciorului şi al braţelor”, spun semnatarii în textul lor.”În plus, suferă de o tuse violentă şi de febră”.