DISTRIBUIȚI

Curtea Supremă a Cubei a anunţat joi că 62 de persoane au fost judecate în cadrul unor manifestaţii fără precedent ce au avut loc în insulă la mijlocul lunii iulie în favoarea libertăţii de exprimare şi pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă, relatează France Presse, scrie agerpres

„Persoanele care au fost aduse în faţa justiţiei sunt cele al căror comportament a constituit o infracţiune”, a declarat pentru cotidianul oficial Granma Joselin Sanchez Hidalgo, magistrat al Curţii Supreme Populare.


Citește și : Restricţiile NU se aplică celor mai bogaţi oameni dn lume! Cofondatorul Google a primit dreptul de a intra în Noua Zeelandă

El a precizat că infracţiunea principală în 53 dintre cazuri a fost „dezordinea publică”.

Pentru aceste infracţiuni sunt prevăzute amenzi de până la 300 de pesos (aproximativ 12 dolari SUA) sau pedepse cu închisoarea de la unu la patru ani când condamnările sunt pronunţate de instanţele municipale.

Mii de oameni au manifestat pe 11 şi 12 iulie în peste 40 de oraşe din Cuba pentru a denunţa lipsa de libertate şi condiţiile economice precare. Ciocnirile au făcut un mort, zeci de răniţi şi sute de arestări.

Autorităţile nu au comunicat încă numărul de persoane arestate.

Potrivit grupurilor de opoziţie şi media independente, peste 700 de persoane au fost arestate şi reţinute, aminteşte AFP.

Citește și : Aleksandr Lukaşenko ÎNCHIDE frontiera Belarusului cu Lituania

 

Rudele lor se plâng pe reţelele sociale de lipsa unui proces echitabil din cauza absenţei avocaţilor apărării.

„Instanţa a acordat toate facilităţile pentru ca inculpaţilor (…) să li se garanteze acest drept”, a asigurat însă magistratul, adăugând că „procedurile judiciare sunt strict respectate”.