DISTRIBUIȚI
Anadolu

Autorităţile turce au arestat joi 60 de foşti oficiali în domeniul securităţii, suspectaţi de legături cu autorii tentativei de lovitură de stat de anul trecut din Turcia, informează agenţia de presă Anadolu, relatează Reuters, conform agerpres.

Autorităţile au emis mandate de arestare pentru 108 foşti oficiali în domeniul securităţii, în cadrul unei operaţiuni de mare amploare desfăşurată în capitala Ankara şi în 30 de provincii din Turcia, a precizat sursa citată.


Citeşte şi: MASACRU marca Boko Haram. Cel puţin 18 persoane au fost ucise în Nigeria

Suspecţii sunt bănuiţi că ar avea legături cu clericul musulman Fetullah Gulen, acuzat de Ankara pentru orchestrarea puciului eşuat din iulie 2016. Gulen a negat implicarea sa şi a denunţat tentativa de lovitură de stat.

Peste 50.000 de persoane, între care oficiali în domeniul securităţii, personal militar şi din sectorul civil, au fost arestate după lovitura de stat eşuată din iulie 2016. Acţiunile represive, în special împotriva jurnaliştilor, au alarmat organizaţiile pentru drepturile omului, dar şi pe unii dintre aliaţii occidentali ai Turciei, care se tem că guvernul de la Ankara se foloseşte lovitura de stat ca pretext pentru a acţiona împotriva disidenţilor. Guvernul turc susţine însă că măsurile sunt necesare având în vedere gravitatea ameninţărilor cu care se confruntă ca urmare a tentativei de puci, în care şi-au pierdut viaţa 240 de persoane.