DISTRIBUIȚI

Germania a marcat marţi 60 de ani de la semnarea unui important acord cu Turcia ce a permis mai multor milioane de aşa-numiţi „muncitori oaspeţi” intrarea în ţară pentru a umple golurile de pe piaţa muncii, relatează agenţia DPA, potrivit agerpres.

Preşedintele Frank-Walter Steinmeier a adus un omagiu realizărilor persoanelor cu trecut de imigrant în timpul unei vizite în regiunea Ruhr, inimă industrială din vestul ţării.


Citeşte şi: Guvernul britanic cere ajutorul armatei în criza de combustibil – Black News

„Sute de mii de oameni din Turcia (…) au ajutat la construirea economiei într-o perioadă dinamică, într-un moment când exista o lipsă a forţei de muncă în Germania. Oameni care, de-a lungul anilor, ne-au făcut de asemenea ţara mai diversă şi mai deschisă şi, în plus, mai puternică economic”, a declarat Steinmeier la începutul vizitei sale în oraşul Muelheim.

Împreună cu soţia sa, Steinmeier a vizitat uzina metalurgică Friedrich Wilhelms-Huette. 45% din forţa de muncă are un trecut de imigrant, mulţi sunt a doua sau a treia generaţie, descendenţi ai „Gastarbeiter” care au venit în Germania să muncească în anii 1960.

„Pentru o lungă perioadă de timp, munca a fost factorul major de integrare”, a spus Steinmeier într-o discuţie cu conducerea şi personalul.

Citeşte şi: Coreea de Nord a tras un PROIECTIL necunoscut în mare – Black News

În anii 1950, Germania a semnat mai multe „acorduri de recrutare” a forţei de muncă cu Italia, Spania şi Grecia pentru a suplini lipsa muncitorilor după Al Doilea Război Mondial.

Dar acest lucru nu a fost considerat suficient pentru a menţine ritmul rapid al creşterii economice a Germaniei şi, la 30 octombrie 1961, a urmat un acord cu Ankara pentru muncitorii turci. Acesta a fost suspendat în 1973.

În acea perioadă, au sosit aproape 4 milioane de „muncitori oaspeţi” şi membrii familiilor lor, mulţi lucrând în regiunea Ruhr, în jurul oraşelor Essen, Dortmund şi Dusseldorf. Aproximativ 2 milioane au rămas în Germania.