DISTRIBUIȚI

În total 575 de migranţi au fost salvaţi în largul coastei de vest a Libiei, din Marea Mediterană, în decurs de o săptămână, a anunţat marţi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), informează AFP, scrie agerpres.

„Paza de coastă libiană a salvat 443 de migranţi între 27 octombrie şi 2 noiembrie” şi, „marţi dimineaţa, alţi 132 de migranţi au fost interceptaţi în Marea Mediterană şi duşi la baza navală din Tripoli”, a detaliat OIM într-un comunicat.


Citește și : 14 suspecţi au fost arestaţi după atacul terorist din Viena

Organizaţia nu a precizat locul exact al naufragiului, nici naţionalitatea migranţilor salvaţi.

În pofida violenţelor persistente în Libia după căderea regimului lui Muammar al-Gaddafi în 2011, această ţară rămâne un important punct de tranzit pentru migranţii ce fug de instabilitate din alte regiuni ale Africii şi Orientului Mijlociu şi care încearcă să ajungă în Europa.

Agenţiile ONU şi ONG-uri denunţă în mod regulat retrimiterea în Libia a migranţilor interceptaţi pe mare, dat fiind haosul ce domneşte în această ţară, care nu este considerată un loc sigur. Ele deplâng de asemenea condiţiile deplorabile din centrele de detenţie.

Traficanţii de migranţi profită de haosul din această ţară mediteraneană situată la circa 300 de km de coastele italiene şi sfâşiată de două puteri rivale: Guvernul de Uniune Naţională (GNA), recunoscut de ONU şi cu sediul la Tripoli, şi autorităţile din Est, aliate mareşalului Khalifa Haftar.

Citește și : 14 suspecţi au fost arestaţi după atacul terorist din Viena

Din ianuarie, circa 10.000 de migranţi au fost interceptaţi pe mare şi readuşi în Libia de paza de coastă libiană şi cel puţin 500 de migranţi au murit anul acesta în zona centrală a Mării Mediteraneene, potrivit OIM. Cu toate acestea, organizaţia atenţionează că numărul de victime este în realitate mult mai mare.