DISTRIBUIȚI

Alunecările de teren în urma ploilor torenţiale care s-au abătut de vineri asupra vestului Kenyei s-au soldat cu moartea a 52 de persoane, potrivit unui nou bilanţ comunicat luni de guvernatorul comitatului West Pokot, John Lonyangapuo, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Numărul confirmat în prezent este de 52 de decese”, a declarat John Lonyangapuo, guvernatorul comitatului care se învecinează cu Uganda, situat la circa 350 km nord-vest de capitala Nairobi.


Citește și: Șeful Pentagonului îl dă afară ce comandantul Marinei americane

El a adăugat că inundaţiile au distrus poduri, ceea ce face dificil accesul în unele zone.

Un bilanţ anterior stabilit în cursul weekend-ului de surse oficiale făcea referire la 29 de decese în această regiune.

Elicoptere ale armatei şi ale poliţiei au fost trimise pentru a facilita operaţiunile de salvare, a declarat sâmbătă ministrul kenyan de interne, Fred Matiang’i.

Crucea Roşie a anunţat existenţa „unor alunecări de teren masive” în diferite zone din această regiune, menţionând că la faţa locului au fost trimise echipe de intervenţie.

Kenya nu este singura ţară din Africa de Est afectată de intemperii.

În Tanzania vecină, cel puţin zece persoane s-au înecat în noaptea de vineri spre sâmbătă, după ce un râu s-a revărsat în vestul ţării, în districtul Mwanza.

Citește și: Netanyahu acuză Iranul că pregătește atacuri împotriva Israelului

Precipitaţiile au dus la evacuarea a mii de persoane în Somalia, a inundat oraşe întregi în Sudanul de Sud şi a făcut zeci de morţi în Etiopia de la începutul lunii octombrie.

Inundaţiile sunt un fenomen frecvent în regiune, dar, potrivit oamenilor de ştiinţă, un fenomen climatic centrat pe Oceanul Indian, cu o forţă fără precedent în ultimii ani, este cauza ploilor devastatoare din ultimele săptămâni.

În prezent, apele care mărginesc Africa de Est sunt mai calde decât în mod normal în această perioadă a anului, ceea ce duce la o evaporare accentuată, iar aerul umed care circulă spre continent se transformă apoi în precipitaţii.