DISTRIBUIȚI
afp

Armata pakistaneză a anunţat luni că 46 de militari afgani, între care cinci ofiţeri, au cerut refugiu în Pakistan după ce au pierdut controlul asupra unor poziţii ale lor de cealaltă parte a frontierei în urma avansării rapide a insurgenţilor talibani, relatează Reuters şi EFE, potrivit agerpres.  

Sute de soldaţi ai armatei afgane şi responsabili civili au fugit în Tadjikistan, Iran şi Pakistan în ultimele săptămâni după ofensivele talibane în zonele de frontieră.


Citește și : SUA vor continua raidurile aeriene în sprijinul trupelor afgane dacă talibanii nu-şi opresc ofensiva

Un comandant militar afgan a cerut refugiu la punctul de frontieră din Chitral, în nord, a declarat armata pakistaneză într-un comunicat, adăugând că soldaţilor li s-a acordat un coridor sigur de trecere în Pakistan duminică seara, după ce au primit aprobare din partea autorităţilor afgane.

‘Soldaţii afgani au primit hrană, adăpost şi îngrijiri medicale necesare, conform normelor militare stabilite’, se menţionează în comunicat.

Această mişcare intervine într-un moment când relaţiile dintre cele două ţări vecine traversează o perioadă tensionată. Afganistanul şi-a rechemat recent ambasadorul din Pakistan, după ce fiica acestuia fusese răpită pentru câteva ore la începutul lunii la Islamabad.

Talibanii şi-au intensificat ofensiva odată cu anunţul SUA din aprilie privind retragerea trupelor lor până la sfârşitul lunii august, punând astfel capăt unei prezenţe militare de 20 de ani în Afganistan.

Washingtonul a declarat că va continua să efectueze raiduri aeriene în sprijinul forţelor afgane pentru a le ajuta să facă faţă atacurilor insurgente.

Guvernul afgan şi negociatorii talibani s-au întâlnit în ultimele săptămâni la Doha, capitala Qatarului, dar diplomaţii spun că sunt puţine semne de progres de când au început discuţiile de pace în septembrie.

Citește și : SUA merg în direcția greșită în ce privește COVID-19, avertizează Fauci

Zdruncinată de pierderile din teren, armata afgană este pe punctul să-şi revizuiască strategia de război împotriva talibanilor pentru a-şi concentra forţele în zonele critice cum ar fi capitala Kabul şi alte oraşe, puncte de frontieră şi infrastructură vitală, au declarat oficiali afgani şi americani.

Armata pakistaneză a declarat că soldaţii care au căutat refugiu vor fi returnaţi în Afganistan după o procedură legală corespunzătoare, la fel ca în cazul altor 35 de soldaţi afgani la începutul lunii iulie.