DISTRIBUIȚI
BBC

Circa 450 de migranţi au debarcat sâmbătă noaptea de pe un vas de pescuit pe insula italiană Lampedusa, informează agenţii de presă italiene preluate de AFP, scrie agerpres.

Vasul observat în largul insulei era în pericol de naufragiu din cauza vântului puternic; paza de coastă şi poliţia l-au escortat până în portul Lampedusa.


Citește și : Proteste în mai multe oraşe ale Europei împotriva ‘tiraniei medicale’

După ce li s-a luat temperatura, migranţii – a căror cetăţenie nu a fost încă stabilită – au fost duşi la un centru de primire unde se aflau deja alţi circa 1000 de refugiaţi; totalul depăşeşte cu mult capacitatea maximă. Conform unor ştiri din presa italiană, de vineri, pe insulă au ajuns circa 30 de bărci mici, majoritatea plecate din Tunisia, cu circa 500 de migranţi.

Garda de coastă a adus pe Lampedusa şi 49 de persoane considerate sensibile, mai ales femei şi copii, salvate de pe nava Louise Michel închiriată confidenţial de artistul plastic britanic Banksy. Ceilalţi pasageri de pe navă au fost transferaţi sâmbătă pe vasul Sea Watch 4 al unei organizaţii umanitare, care are acum la bord circa 350 de persoane pentru care caută un loc de debarcare.

Citește și : Garda de Coastă italiană a evacuat 49 de persoane de pe nava de salvare închiriată de Banksy, care lansase un apel la ajutor

Primarul din Lampedusa, Toto Martello, a declarat noaptea trecută agenţiei Ansa că insula ‘nu mai poate face faţă situaţiei’ şi ‘fie guvernul ia decizii imediate, fie toată insula va intra în grevă. Nu reuşim să gestionăm urgenţa şi situaţia este deja într-adevăr insuportabilă’.