DISTRIBUIȚI

În total 45 de oameni au murit pe 21 martie într-o busculadă pe stadionul din Dar es Salaam, capitala economică a Tanzaniei, unde avea loc un omagiu în memoria preşedintelui defunct John Magufuli, au precizat marţi surse din cadrul poliţiei, informează AFP, potrivit agerpres.

„Erau acolo mulţi oameni care voiau să intre pe stadion şi unii nu aveau răbdare. Ei au forţat intrarea şi acest lucru a cauzat o busculadă. Patruzeci şi cinci de persoane au murit în accident”, a declarat Lazaro Mambosasa, comandantul poliţiei regionale din Dar es Salaam.


Vezi şi: Poliţiştii mexicani au omorât o imigrantă – VIDEO

Până acum, autorităţile nu comunicaseră un bilanţ. AFP informase că cinci persoane, o femeie şi patru copii, au murit, potrivit unui membru al familiei lor, iar o a şasea persoană era dată dispărută.

„Acest bilanţ include cinci persoane ale aceleiaşi familii”, a confirmat Lazaro Mambosasa, adăugând că 37 de persoane au fost de asemenea rănite, dintre care majoritatea au fost deja externate.

La câteva zile după anunţarea decesului lui John Magufuli, pe 17 martie, zeci de mii de tanzanieni au venit pe stadionul Uhuru din Dar es Salaam, unde a fost expus trupul neînsufleţit al preşedintelui, la începutul unei săptămâni de omagii organizate pe întreg teritoriul ţării. Mai târziu în timpul acelei zile, mulţimea a luat cu asalt un terminal de pe aeroportul de pe care sicriul pleca spre capitala Dodoma, unde continua a doua zi a funeraliilor naţionale. Apoi, trupul neînsufleţit a fost transportat în arhipelagul semiautonom Zanzibar şi în oraşul Mwanza. John Magufuli a fost înhumat vineri în oraşul său natal Chato, în nord-vestul Tanzaniei.

Preşedintele tanzanian Magufuli, la putere din 2015, a decedat la 61 de ani, oficial pe 17 martie, din cauza unor probleme cardiace de care suferea de circa zece ani, potrivit autorităţilor. Însă opoziţia afirmă că preşedintele a murit în realitate de COVID-19 cu o săptămână înainte.

Citeşte şi: 25 de lideri mondiali vor un tratat comun privind pandemiile

Magufuli a minimizat în permanenţă pericolul pe care îl reprezintă coronavirusul, recomandând rugăciuni şi băi de aburi. De asemenea, el i-a cerut Ministerul Sănătăţii tanzanian să manifeste reticenţă faţă de vaccinurile din străinătate, dezvoltate, în opinia lui, într-un termen prea scurt.

Conform Constituţiei acestei ţări, vicepreşedinta Samia Suluhu Hassan i-a succedat la putere, devenind astfel prima femeie-preşedinte în Tanzania şi singura din regiunea Africii de Est.