DISTRIBUIȚI

Tensiunea era în creştere marţi la bordul navei umanitare Sea-Watch, care ameninţă să forţeze blocada italiană din largul insulei Lampedusa pentru a debarca cei 42 de migranţi blocaţi la bord de 13 zile, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Voi intra în apele italiene şi îi voi duce la loc sigur pe Lampedusa”, a declarat căpitanul Carola Rackete, într-un interviu publicat marţi de cotidianul italian La Repubblica.


Citeşte şi: Rusia a fost reprimită în APCE

Ea a precizat că aşteaptă decizia Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg, care urmează să se pronunţe marţi după-amiază privind o cerere de „măsuri provizorii” depusă de ONG-ul german Sea-Watch.

Tânăra germană de 31 de ani care ocupă postul de căpitan riscă să fie urmărită în justiţie pentru ajutor adus imigraţiei clandestine, precum şi confiscarea navei şi o amendă de 50.000 de euro, conform unui nou decret al ministrului italian de interne, Matteo Salvini.

„În ceea ce mă priveşte, Sea-Watch nu va ajunge în Italia, poate rămâne acolo până la Crăciun şi Anul Nou”, a afirmat marţi dimineaţă omul forte din guvernul italian, care arată cu degetul spre Olanda, ţara sub pavilionul căreia navighează Sea-Watch.

„S-au făcut 13 zile, ar fi avut timp suficient să ajungă în Olanda şi să revină”, a adăugat Salvini, acuzând ONG-ul că îi ţine pe migranţi „ostatici” în scopul unei provocări politice.

Din cei 53 de migranţi salvaţi pe 12 iunie de Sea-Watch în largul Libiei, Italia a acceptat să debarce 11 persoane vulnerabile (copii, femei, bolnavi), a reamintit el.

„Acum ajunge! Indiferent ce ne spune Strasbourgul (CEDO – n.r.), cu o mare serenitate, ne vom menţine linia (…) Imaginaţi-vă ce-ar fi dacă o ţară ca Italia, a 2-a putere industrială a Europei, ar lăsa un ONG să dicteze regulile privind imigraţia”, a mai spus ministrul.

La faţa locului, preotul parohiei din Lampedusa, unde Liga lui Salvini a obţinut 45% din voturi la alegerile europene din mai, protestează de mai multe zile în faţa bisericii, pentru a solicita debarcarea migranţilor, printre care se află în continuare trei minori.

Citeşte şi: Trump este acuzat din nou de VIOL: ‘NU este genul meu de femeie!’

Zeci de oraşe germane s-au declarat gata să-i primească pe migranţi, iar episcopul din Torino, Cesare Noviglia, a anunţat luni că dioceza sa propune să-i preia pe aceştia.

Într-o înregistrare video difuzată de ONG, un imigrant din Coasta de Fildeş a lansat un apel: „Nu mai putem rezista, suntem ca într-o închisoare, pentru că suntem privaţi de tot (…). Ajutaţi-ne, gândiţi-vă la noi”.

În luna ianuarie, 32 de migranţi salvaţi de Sea-Watch au rămas blocaţi timp de 18 zile la bordul navei înainte de a putea debarca în Malta datorită  unui acord de repartiţie între mai multe ţări europene.