DISTRIBUIȚI

O petiţie internă care cere Google să rămână în afara „comerţului de război” a fost semnată de mii de angajaţi ai companiei, în timp ce alţii au demisionat pentru a protesta împotriva unei colaborări a gigantului informatic cu armata americană, relatează miercuri AFP, potrivit agerpres.

Aproximativ 4.000 de angajaţi au semnat marţi petiţia care a fost pusă în circulaţie în urmă cu trei luni pentru a cere grupului să renunţe la utilizarea instrumentelor sale de inteligenţă artificială pentru a ajuta militarii să-şi eficientizeze dronele pentru a identifica mai bine ţintele, au informat mass-media americane.


Citește și: CUTREMUR puternic în Papua Noua Guinee

Site-ul Gizmodo a anunţat de asemenea că circa zece angajaţi ai Google au demisionat din motive etice.

Compania americană nu a răspuns marţi întrebărilor AFP cu privire la această colaborare numită de petiţionari „Project Maven” şi care, potrivit acestora, utilizează inteligenţa artificială pentru a ajuta dronele armatei să distingă oamenii de obiecte.

„Considerăm că Google nu ar trebui să participe la comerţul de război”, potrivit textului petiţiei disponibile pe internet.

„Prin urmare, cerem ca proiectul Maven să fie anulat şi Google să redacteze, să facă publică şi să implementeze o politică clară care să spună că Google sau subcontractanţii săi nu vor construi niciodată tehnologie de război”, afirmă semnatarii.

Citește și: Coreea de Nord amenință că anulează summitul prevăzut la 12 iunie cu Donald Trump

Armata americană, la fel ca alte ţări, foloseşte drone pentru misiuni de recunoaştere, de informare sau pentru a lansa bombardamente, de exemplu, în Afganistan.

Fundaţia Electronic Frontier (EFF), care susţine drepturile pe internet, şi Comitetul Internaţional pentru Controlul Armelor Robot (ICRAC) susţin această petiţie.