DISTRIBUIȚI
dainiktoday.com

Un procent de 40% dintre cei răniţi în zone de conflict precum Yemen, Siria, Afganistan sau Somalia sunt copii, a avertizat miercuri o expertă a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care a subliniat că mulţi dintre aceştia, ca urmare a rănilor suferite, devin persoane cu dizabilităţi pe viaţă, transmite EFE, potrivit agerpres

„Acestea sunt încălcări ale drepturilor omului, atrocităţi care nu ar trebui să se întâmple deoarece aceste comunităţi nu ar trebui să fie vizate de atacuri”, a precizat într-o conferinţă de presă dr. Sara Halimah, specialistă în traumatologie a OMS pentru regiunea Mediteranei de Est (care acoperă ţările menţionate şi altele din Orientul Mijlociu, Asia Centrală şi Maghreb).


Citește și : Anunţul privind desfăşurarea de arme nucleare în Belarus este PERICULOS

Halimah a mai atras atenţia că 80% dintre cei care îşi pierd viaţa în regiune, ca urmare a rănilor suferite, mor înainte de a ajunge la spital, iar „cel puţin un sfert din aceste decese pot fi evitate” prin mijloace adecvate de transport şi tehnici de oprire a hemoragiei.

Specialista OMS a declarat că rănile victimelor din aceste războaie sunt tot „mai complexe”, ca urmare, printre alţi factori, a dezvoltării unor arme din ce în ce mai puternice, şi „necesită operaţii tot mai dificile sau reabilitare timp de ani de zile”.

Alt factor, a explicat experta, care complică tot mai mult activitatea medicală este schimbarea modelului de atac: de exemplu, se înmulţesc „atacurile duble”, în care se produce mai întâi un impact mic şi se aşteaptă ca în zona afectată să ajungă mai multe persoane pentru comiterea unui al doilea atac, în măsură să provoace cel mai mare număr posibil de victime.

În aceeaşi conferinţă de presă, directorul regional al OMS pentru Mediterana de Est, Rick Brennan, a amintit că între 2020 şi 2021 numărul victimelor conflictelor la nivel mondial a crescut cu 56% din cauza intensificării crizelor precum cele din Afganistan, Yemen sau Etiopia, un număr care cu siguranţă se va mări în 2022 odată cu războiul din Ucraina.

Citește și : Suedia şi Finlanda vor deveni ‘ţinte legitime’ pentru Moscova