DISTRIBUIȚI

Cel puţin 40 de persoane din Zimbabwe care practicau ilegal activităţi de minerit au rămas blocate după prăbuşirea minei de aur dezafectată în care se aflau, a anunţat joi Federaţia Naţională a Minerilor, relatează AFP, potrivit agerpres.

Accidentul s-a produs miercuri seara în localitatea Bindura, la aproximativ 70 de kilometri nord de capitala Harare, a declarat un responsabil din cadrul federaţiei, Wellington Takavarasha.


Citește și: Trump l-a GRAȚIAT pe Michael Flynn

Minerii lucrau în interiorul minei de aur Ran dezafectată în momentul în care un puţ s-a prăbuşit, a adăugat el.

Şase mineri au fost scoşi la suprafaţă şi spitalizaţi.

„Cei care au fost salvaţi au spus că la momentul accidentului în puţul minei erau în jur de 40 de persoane”, a spus Takavarasha, adăugând că operaţiunile de salvare erau în curs de desfăşurare.

Solul din Zimbabwe este bogat în minereuri de metale preţioase, printre care platină, diamante, aur, dar şi cărbune sau cupru.

Operaţiunile miniere sunt o sursă majoră de venit pentru acest stat, unde doar aurul reprezintă 60% din exporturi.

Citește și: Joe Biden: Americanii nu vor accepta NERESPECTAREA rezultatelor la alegerile din SUA

Lipsa locurilor de muncă în această ţară din sudul Africii, unde şomajul se ridică la aproximativ 90%, îi împinge pe mulţi să lucreze în mine dezafectate pentru a putea supravieţui, sau chiar să pătrundă ilegal în mine aflate în uz.

Accidentele sunt frecvente.

În februarie 2019, cel puţin 24 de mineri ilegali au murit în urma prăbuşirii puţurilor miniere abandonate şi inundate în timpul furtunilor, în centrul Zimbabwe. În mai 2019, cel puţin alte nouă persoane şi-au pierdu viaţa în explozii într-o mină de aur din Mazowe (nord).