DISTRIBUIȚI

Guvernul britanic a aprobat miercuri cererile a aproximativ 40.000 de studenţi britanici pentru a studia în străinătate în cadrul primului an al programului Turing, care înlocuieşte în Regatul Unit programul european Erasmus după Brexit, informează AFP, potrivit agerpres.

Într-un comunicat, ministrul educaţiei Gavin Williamson a lăudat faptul că programul promovează o mai mare diversitate, în condiţiile în care aproximativ jumătate dintre locuri sunt rezervate participanţilor din medii defavorizate.


Citeşte şi: Veganii ar putea scăpa de vaccinarea obligatorie

„Până acum, aceasta a fost o oportunitate de care au profitat în mod disproporţionat persoanele din mediile cele mai privilegiate”, a declarat el.

Marea Britanie a participat la programul Erasmus din 1987, însă a refuzat să rămână în cadrul acestuia după ce a părăsit Uniunea Europeană la începutul acestui an, provocând consternare în rândul studenţilor şi instituţiilor de învăţământ superior.

Prima ediţie a programului Turing, numită după celebrul matematician britanic, intenţionează să plaseze 28.000 de studenţi din universităţile britanice în ţări europene, semnificativ mai mult decât cei 18.300 plecaţi în 2018/2019 sub auspiciile Erasmus +. La fel ca acesta, noul program acoperă şi ţări din afara Europei, precum Canada, Japonia şi Statele Unite.

Citeşte şi: Două trenuri S-AU CIOCNIT în Cehia! Sunt morţi şi răniţi!

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt pentru învăţâmânt universitar al Partidului Laburist, principalul partid de opoziţie din Marea Britanie, a subliniat că programul Turing, care oferă o finanţare de 110 milioane de lire sterline (129 milioane de euro), nu acoperă decât cheltuielile de călătorie şi de trai ale studenţilor britanici, nu şi taxele de şcolarizare în străinătate.

Acest aspect „va face imposibilă accesarea acestei oportunităţi incredibile de către numeroşi studenţi”, a declarat Matt Western.