DISTRIBUIȚI
CNN

Sosirea în fiecare zi a circa 4.000-5.000 de refugiaţi afgani în Iran a crescut în mod considerabil nevoile umanitare în această ţară, a afirmat miercuri ONG-ul Norwegian Refugee Council (NRC), care a lansat un apel pentru creşterea ajutorului financiar, informează AFP, potrivit agerpres.

„Mii de femei, de copii şi de bărbaţi extenuaţi traversează în fiecare zi frontiera între Afganistan şi Iran, în căutare de siguranţă, iar Iranul nu poate primi atâţia afgani cu un sprijin atât de slab din partea comunităţii internaţionale”, a declarat într-un comunicat secretarul general al RNC, Jan Egeland, care a efectuat o vizită în Iran săptămâna aceasta.


Citeşte şi: 21 de oameni au scăpat cu viaţă după prăbuşirea unei clădiri în Turcia (VIDEO) – Black News

„Trebuie să existe o creştere imediată a ajutorului atât în interiorul Afganistanului, cât şi în ţările vecine, precum Iran, înainte să se instaleze frigul teribil al iernii”, a avertizat el.

Într-o înregistrare video postată marţi dintr-o tabără de refugiaţi de lângă Kerman, în centrul Iranului, Jan Egeland a spus: „Cred că lumea nu a înţeles cât de mare este criza în întreaga regiune. După preluarea puterii, în august, de către talibani, 300.000 de afgani au sosit în Iran”, a adăugat el.

„Este o urgenţă să-i oferim mai multă susţinere Iranului. Trebuie să ajutăm oamenii mai mult şi mai bine. La fel cum trebuie să ne întărim în Afganistan”, a insistat Jan Egeland.

În comunicatul său, Engeland notează că „economia Afganistanului se prăbuşeşte şi criza umanitară se intensifică”.

Potrivit lui, Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) a lansat o strângere de fonduri în valoare de 300 de miloane de dolari, pentru a ajuta cele circa 515.000 de persoane ce ar putea fugi din Afganistan până la sfârşitul anului. Doar 32% din sumă a fost adunată până în prezent.

Citeşte şi: Franţa va relansa construcţia de reactoare nucleare – Black News

„Felicităm Iranul pentru că a primit şi găzduit milioane de afgani refugiaţi în ultimele patru decenii. Însă acum comunitatea internaţională este cea care trebuie să se mobilizeze pentru a-i susţine pe vecinii Afganistanului şi a-i ajuta să continue să primească refugiaţi. Afganii sunt printre cei mai mulţi refugiaţi în lume”, a subliniat el.

Aproape 5 milioane de afgani au căutat refugiu în afara ţării lor şi dintre aceştia 90% locuiesc în Iran sau în Pakistan, potrivit NRC.