DISTRIBUIȚI
CBC.ca

O vastă operaţiune vizând traficul de medicamente în Europa a condus la confiscarea a 36 milioane de comprimate şi reţinerea a 165 de suspecţi în cursul anului 2019, au transmis vineri Europol şi jandarmeria franceză, citate de AFP, scrie agerpres.

Operaţiunea ‘Mismed’, efectuată în 2019 de către jandarmii francezi ai Oficiului central de luptă contra atingerilor aduse mediului şi sănătăţii publice (OCLAESP) şi Vama finlandeză, a permis destructurarea a 12 organizaţii criminale şi confiscarea a 36 milioane de comprimate şi a 110.000 de fiole cu o valoare de piaţă de aproximativ opt milioane de euro. De asemenea, au fost confiscate 1,5 milioane de active ilegale.


Citește și : Bilanţul epidemiei Covid-19 a ajuns la 9 morţi în Franța

Potrivit Europol, arestările au avut loc în 12 ţări: Belgia, Cipru, Finlanda, Franţa, Grecia, Ungaria, Italia, Portugalia, Slovacia, Spania, Ucraina şi Marea Britanie.

În total, 18 ţări au fost implicate în operaţiunea care s-a desfăşurat din iulie până în octombrie 2019.

În Franţa, ‘Mismed’ a permis arestarea a 23 de suspecţi de către jandarmerie şi destructurarea a cinci reţele criminale cu ramificaţii internaţionale.

În acest cadru, vameşii au interceptat aproape 96.000 de produse şi 42 de kg de medicamente ‘deturnate în scopuri psihotrope sau de dopaj’, potrivit unui comunicat de presă comun al Vămii şi Jandarmeriei franceze.

‘Majoritatea confiscărilor a fost efectuată în centrele de încărcare expresă a mărfurilor şi de sortare poştală, achiziţiile ilegale de medicamente cu dublă utilizare fiind făcute cel mai adesea pe internet’, se arată în comunicat.

De la lansare, operaţiunea ‘Mismed’ a permis confiscarea unei cantităţi de medicamentelor cu dublă utilizare în valoare de jumătate de miliard de euro şi arestarea a 600 de suspecţi, potrivit Europol.

Citește și : Încă 17 iranieni au murit de coronavirus. În total sunt 124 de decese!

Traficul de medicamente este un adevărat flagel în ţările emergente, în special în Africa, dar nu este ocolită nici Europa.

‘Profiturile mai mari decât cele generate de comerţul cu droguri şi sancţiunile mai reduse fac ca criminalitatea organizată să folosească acest aspect al criminalităţii farmaceutice’, susţin Jandarmeria şi vameşii francezi.