DISTRIBUIȚI
Irish Sun

Grupuri înarmate finanţate de traficul de droguri au făcut în 11 zile 33 de morţi în diverse regiuni ale Columbiei, unul din cele mai grave bilanţuri ale violenţei în această ţară de la semnarea acordului de pace din 2016, au anunţat sâmbătă autorităţile, notează AFP, scrie agerpres.

Vineri şi sâmbătă au fost comise 17 din aceste crime. Alte 11 persoane şi-au pierdut viaţa în atacuri survenite în regiuni frontaliere cu Venezuela şi Ecuadorul.


Citește și : Test de amploare în Germania în vederea autorizării reluării concertelor

Sâmbătă, a fost comis un „nou masacru” care a făcut „cel puţin şase morţi” şi doi „dispăruţi”, a informat într-o înregistrare video postată pe internet Jhon Rojas, guvernatorul departamentului Narino, una din regiunile lovite de aceste violenţe.

Aceste masacre au urmat mai mult sau mai puţin acelaşi scenariu: un grup înarmat îşi face apariţia pe neaşteptate şi deschide focul într-o zonă izolată unde sunt duse victimele, majoritatea tineri, după care le abandonează corpurile.

Potrivit guvernatorului Rojas, preşedintele Columbiei, Ivan Duque, urmează să participe la o reuniune cu autorităţile din sud-vestul ţării pentru a examina recrudescenţa violenţei finanţate de traficul de droguri.

Naţiunile Unite au înregistrat până în prezent 33 de masacre în 2020 în Columbia, în teritorii pradă grupurilor înarmate, unde domină economia subterană, sărăcia şi „o prezenţă limitată a statului”.

Citește și : Peste 3.500 de noi cazuri de COVID-19 în Franţa în 24 de ore

ONU consideră „masacru” asasinarea a cel puţin trei persoane în acelaşi moment de către acelaşi autor sau grup de autori.

Grupurile de infractori ar fi responsabile de 78% din aceste crime. Pe de altă parte, marea majoritate (80%) sunt localizate în departamente unde se găsesc „enclave de producţie ilegală de cocaină”, potrivit ONU.