DISTRIBUIȚI
Twitter

Un total de 305 candidaturi au fost înregistrate în acest an pentru Premiul Nobel pentru Pace, a anunţat miercuri Institutul Nobel la Oslo, fără a dezvălui însă numele candidaţilor, transmite agenţia France Presse, potrivit agerpres

Candidaturile, al căror număr este totuşi inferior recordului de 376 înregistrat în 2016, sunt repartizate între 212 de indivizi şi 93 de organizaţii.


Citește și :  Iranul impune noi sancţiuni împotriva a peste 30 de persoane şi entităţi din Europa

Conform statutelor Nobel, lista candidaturilor este ţinută secretă timp de cel puţin 50 de ani. Dar miile de persoane care fac propuneri (parlamentari sau miniştri din toate ţările, foşti laureaţi, anumiţi profesori universitari …) sunt liberi să dezvăluie identitatea ”protejaţilor”.

La fel ca anul trecut, un mare număr dintre candidaturile propuse pentru Nobelul pentru Pace 2023 sunt legate de războiul din Ucraina: preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg şi un grup de lucru ucrainean ce acţionează pentru înfiinţarea unui tribunal internaţional pentru crime de război.

De asemenea, au fost propuşi opozantul rus Aleksei Navalnîi, militant anticorupţie aflat în detenţie după ce a fost victima unei tentative de otrăvire, şi jurnalistul Vladimir Kara-Murza, încarcerat după ce a supravieţuit unui număr de două otrăviri.

Alte presupuse nume care figurează pe listă sunt suedeza Greta Thunberg şi ugandeza Vanessa Nakate, militante pentru mediu, activista feministă iraniană Masih Alinejad şi mişcarea sa anti-hijab My Stealthy Freedom, şi Armata Salvării.

Anul trecut, Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat unui trio compus din organizaţia neguvernamentală rusă Memorial, Centrul ucrainean pentru libertăţi civile şi militantul belarus încarcerat Ales Bialiaţki.

Citește și :  Iranul impune noi sancţiuni împotriva a peste 30 de persoane şi entităţi din Europa

În 2021, un alt critic la adresa Kremlinului, jurnalistul Dmitri Muratov, redactor-şef al Novaia Gazeta, a fost recompensat alături de colega sa filipineză de breaslă Maria Ressa, ambii fiind reprezentanţii libertăţii presei în ţările lor.

Nobelul pentru Pace pe 2023 va fi anunţat la începutul lunii octombrie.