DISTRIBUIȚI

Mai mult de 300 de migranţi au fost salvaţi de paza de coastă libiană în largul coastei de vest a Libiei, în timp ce încercau să traverseze Marea Mediteraneană, pentru a ajunge în Europa, a anunţat joi marina libiană, informează AFP, potrivit agerpres.

„O patrulă a pazei de coastă de la Tripoli a salvat miercuri 301 migranţi ilegali, printre care 46 de copii şi trei femei”, potrivit generalului Ayoub Kacem, purtătorul de cuvânt al marinei libiene.


Citește și : Soţia lui Netanyahu a fost INCULPATĂ într-un dosar de fraudă

Migranţii, „originari din 12 ţări africane”, se aflau „la bordul a două mari ambarcaţiuni pneumatice, ale căror motoare au făcut pană”.

Paza de coastă libiană nu a anunţat că ar exista morţi sau dispăruţi.

„Este a doua oară când remarcăm utilizarea (de către traficanţi) a unor ambarcaţiuni pneumatice de mare dimensiune, care pot duce până la 200 de migranţi, dar care reprezintă un mare risc, dat fiind lipsa materialului de securitate”, a notat Kacem.

Prima dată, un astfel de caz a avut loc în urmă cu două luni în largul localităţii Sabratha (vestul capitalei libiene), a precizat purtătoare de cuvânt. „Înseamnă să tratezi cu uşurătate vieţile unor fiinţe umane”, şi-a exprimat ea regretul.

Generalul Kacem a deplâns lipsa de mijloace de care dispune marina libiană, în faţa unei „creşteri îngrijorătoare a numărului de ambarcaţiuni cu migranţi ilegali şi apelurilor SOS ce provin de la ambarcaţiuni vetuste, echipate cu cu motoare care nu corespund normelor”.

Citește și : În ciuda divergenţelor actuale, legătura dintre Europa şi SUA rămâne protejată (Stoltenberg)

Nu a fost oferit niciun detaliu în cee ce priveşte punctul de plecare a ambarcaţiunilor, însă traficanţii de migranţi organizează în general plecările din vestul Libiei, cu destinaţia Italia, situată la circa 300 de kilometri.

După prăbuşirea regimului lui Muammar al-Gaddafi, în 2011, Libia, pradă haosului şi insecurităţii, a devenit o placă turnantă a imigraţiei ilegale spre coastele unor ţări europene.