DISTRIBUIȚI

Aproximativ 300 de minori thailandezi au fost inculpaţi în urma manifestaţiilor de amploare care au izbucnit în 2020 pentru a cere mai multă democraţie, a anunţat miercuri Amnesty International, care îşi manifestă îngrijorarea în legătură cu ‘gravele repercusiuni’ pentru viitorul lor, potrivit AFP şi agerpres.

‘Copiii au toată viaţa înainte, iar ei se confruntă de acum cu repercusiuni grave pentru simplul fapt că au participat la manifestaţii paşnice’, a declarat Chanatip Tatiyakaroonwong, expert în problemele Thailandei în cadrul Amnesty.


Citeşte şi: Incendiu de proporţii în portul Iskenderun din Turcia – VIDEO – Black News

Unii militanţi cu vârste sub 18 ani riscă să petreacă ‘zeci de ani în spatele gratiilor’, a avertizat el.

Peste 200 de minori se confruntă în continuare cu acuzaţii, potrivit Amnesty.

În momentul de vârf al mişcării, în 2020, zeci de mii de persoane au luat parte la manifestaţiile organizate de studenţi pentru a cere demisia actualului premier Prayut Chan-O-Cha şi reformarea puternicei monarhii de la Bangkok.

Protestele au scăzut în intensitate apoi din cauza restricţiilor sanitare legate de epidemia de COVID-19 şi a represiunilor judiciare împotriva liderilor mişcării.

Potrivit Amnesty International, aproximativ 17 minori au fost acuzaţi de infracţiunea de lezmajestate, pasibilă în Thailanda cu pedepse mergând până la 15 ani de închisoare, pentru a înăbuşi orice fel de contestare politică.

Cei mai mulţi minori au fost inculpaţi în vară, în virtutea unor măsuri speciale de limitare a adunărilor publice, care vizau iniţial combaterea pandemiei.

Cel mai mic dintre minorii arestaţi în cursul manifestaţiilor din Thailanda are 11 ani, potrivit raportului organizaţiei neguvernamentale, al cărui sediu central se află în Marea Britanie.

De asemenea, Amnesty şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu violenţele utilizate împotriva minorilor în timpul protestelor şi cu tehnicile de intimidare la care a recurs poliţia pentru a exercita, de exemplu, presiune asupra părinţilor.

Citeşte şi: Moscova cere ambasadei americane să NU se amestece în afacerile interne ale Rusiei – Black News

‘Pe lângă urmărirea penală, unii manifestanţi minori riscă să fie renegaţi sau maltrataţi de proprii lor părinţi din cauza presiunilor exercitate de autorităţi asupra acestora din urmă’, a declarat Chanatip Tatiyakaroonwong.

Procedurile judiciare sunt lipsite de transparenţă în absenţa unor observatori independenţi, mai subliniază Amnesty.

Thailanda se pregăteşte de alegeri legislative, preconizate să aibă loc în luna mai.