DISTRIBUIȚI

Aproximativ 300 de militanţi ai grupării Stat Islamic (SI) şi familiile lor se ascund în munţi în provincia irakiană Ninive (nord), a relatat miercuri un cotidian local, citat de agenţia Xinhua, potrivit agerpres.

Persoanele respective se ascund ”pe muntele Qara-Chokh, în apropiere de oraşul Makhmour, situat la aproximativ 60 de km sud-est de Mosul, capitala provinciei Ninive”, potrivit cotidianului independent al-Mashriq, care îl citează pe Ghayath al-Sorachi, membru important al partidului kurd Uniunea Patriotică din Kurdistan (PUK).


Citește și: UMILITĂ în Parlament, Theresa May este pe picior de plecare din funcția de premier

”Prezenţa lor în munţi reprezintă o ameninţare pentru securitatea regiunilor înconjurătoare”, a adăugat al-Sorachi. El a avertizat în legătură cu încălcarea securităţii în munţi, deoarece nici o operaţiune clară sau lovituri aeriene nu au fost întreprinse încă de către forţele de securitate şi coaliţia aflată sub comanda SUA.

Situaţia în domeniul securităţii în Irak s-a ameliorat semnificativ după ce forţele de securitate irakiene i-au învins în totalitate pe militanţii extremişti pe teritoriul irakian la sfârşitul lui 2017.

Citește și: Care sunt scenariile posibile după eșecul acordului propus de Theresa May

De atunci, membri rămaşi ai SI s-au amestecat printre locuitori în zone urbane sau s-au retras în deşert şi în zone izolate considerate adăposturi sigure, efectuând din când în când atacuri de gherilă împotriva forţelor de securitate şi a civililor.