DISTRIBUIȚI

Poliţia federală indiană a acuzat 30 de persoane de revolte şi alte infracţiuni după ce protestele legate de poluarea de mediu la mina de cupru Vedanta Ltd din 2018 s-au soldat cu victime, poliţia împuşcând 12 protestatari, relatează vineri Reuters, potrivit agerpres.

Incidentul, cel mai sângeros protest de mediu din India într-un deceniu, a fost condamnat de un grup de lucru al experţilor Naţiunilor Unite în drepturile omului pentru „utilizarea excesivă şi disproporţionată a forţei letale de către poliţie”.


Citeşte şi: Medvedev critică sancţiunile NEBUNEŞTI dictate de Occident împotriva Rusiei – Black News

Şase dintre protestatarii ucişi au fost împuşcaţi din spate.

Niciun poliţist sau oficial guvernamental prezent la faţa locului în timpul incidentelor nu a fost acuzat. Biroul Central de Investigaţii (CBI) a declarat că poliţia „nu a avut altă opţiune decât să deschidă focul”, în timp ce protestatarii îi depăşeau numeric pe poliţişti.

Martori au declarat după incident că poliţia a deschis focul fără avertisment cu încălcarea normelor din manualul de poliţie, în timp ce partide politice din statul Tamil Nadu au cerut ca poliţiştii să fie traşi la răspundere.

CBI, care a acuzat deja 71 de protestatari anul trecut, nu a răspuns la o solicitare de comentarii suplimentare.

Regulile poliţiei indiene permit utilizarea muniţiei reale pentru a potoli tulburările civile, dar stipulează că răspunsul ar trebui să fie proporţional şi poliţiştii nu trebuie să tragă pentru a ucide.

17 capete de acuzare au fost formulate de CBI împotriva celor 30 de protestatari inclusiv legate de revoltă, obstrucţionarea serviciului public, provocarea de vătămări voluntare şi deteriorarea proprietăţii publice. Aceste acuzaţii implică o pedeapsă maximă de până la şapte ani de închisoare.

Citește și: Canada INTERZICE tehnologia 5G a chinezilor de la Huawei şi ZTE – Black News

Guvernul statului Tamil Nadu a ordonat închiderea permanentă a topitoriei de cupru Vedanta la o săptămână după protestele violente. Vedanta a negat orice încălcare a legilor de mediu.

Pe lângă poliţia federală, împuşcăturile sunt de asemenea investigate de o comisie mandatată de instanţă. Comisia nu a prezentat încă raportul final.